Kto jeszcze nie jadł domowego kisielu - musi koniecznie wypróbować! Prosty, szybki, smaczny i niezwykle czerwony deserek, a dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Ja kisiel uwielbiam do dzisiaj :-)
Proponuje zatem zrobienie kisielu domowym sposobem.
I wcale nie wymaga to wiele czasu... w zasadzie zajmuje tyle samo czasu co przyrządzenie takiego kupnego - torebkowego.
Do kisielu można dodać ulubione owoce (świeże bądź mrożone). Ja zawsze podaje go dodatkiem śmietany 18% wymieszanej z cukrem pudrem. Pycha!!
No to do dzieła!
Składniki:
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6-8 łyżek soku malinowego (Paola)
- 2-3 łyżki cukru (cukier dodajemy wedle upodobania)
Dodatkowo:
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1-2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
2 szklanki wody zagotować z cukrem. Mąkę ziemniaczaną razem z sokiem malinowym rozrobić w pozostałej 1 szklance wody i następnie dodać do gotującej się wody z cukrem.
Całość gotować chwile do zgęstnienia, cały czas energicznie mieszając. Gotowy kisiel przelać do kubeczków bądź salaterek i odstawić do ostygnięcia.
Zimny kisiel polać śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.
P.S. Ja do zrobienia kisielu użyłam soku malinowego, ale oczywiście można użyć dowolnego ulubionego smaku. Pyszny wychodzi żurawinowy :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz