sobota, 25 grudnia 2010

Sernik na piernikowym spodzie


Wspaniałe połączenie pierniczków i sernika. Bez wahania zaliczam go do grona tych najsmaczniejszych :)
Idealnie gładki, kremowy wręcz aksamitny z wyraźną nutką piernikową. Jednym słowem bardzo świąteczny, bardzo słodki, bardzo zachwycający i wręcz magiczny serniczek. 
Polecam, polecam i jeszcze raz polecam!!! :)






Składniki na spód:
  • 400 g gotowych pierniczków w lukrze (bez nadzienia)
  • 100 g masła

Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 6 jaj
  • 1/4 szkl.cukru
  • 1/2 szkl. miodu
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 2 łyżki budyniu waniliowego

Lukier:
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • kilka kropli aromatu waniliowego




Przygotowanie:
Spód piernikowy:
Pierniczki rozdrobnić w blenderze, następnie wymieszać z roztopionym masłem i wylepic spód brytfanki. 
Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.

Masa serowa:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. 
Masę serową wylać na pierniczkowy spód.
Piec w kąpieli wodnej w temp. 180 st.C przez 60 minut.
Po upieczeniu zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Lukier:
Cukier puder utrzeć z ciepła wodą oraz aromatem na gładką masę. Gotowym lukrem polać zimny sernik.


P.S. Karmelowy kolor serniczka jest wynikiem dodatku miodu :-)


Smacznego !!!


1 komentarz: