sobota, 25 grudnia 2010

Kutia


Słodka i pyszna potrawa świąteczna z ziaren pszenicy, maku, orzechów, miodu, rodzynek i całej reszty naszych ulubionych bakalii :-) Należy do tych jedynych, wyjątkowych potraw, które je się raz w roku, więc nie powinno jej zabraknąć na wigilijnych stole.




Składniki:
  • 500 g pszenicy "do kutii"
  • 350 g maku
  • 100 g miodu
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g daktyli
  • 100 g moreli
  • 100 g fig
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 litra wody




Przygotowanie:
Dzień wcześniej mak należy zalać gorącym mlekiem, chwile pogotować i odstawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia (koniecznie 2 razy). 
Pszenicę wypłukać w wodzie. Następnie zalać wodą i gotować do momentu odparowania wody. 
Orzechy włoskie i laskowe drobno posiekać, rodzynki zalać gorącą wodą, moczyć je przez chwilę i odcedzić
Morele, figi i daktyle można pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać miód, resztę bakalii i dokładnie wymieszać.
Do kutii można dodać ulubiony aromat (waniliowy, migdałowy) lub odrobinę rumu.
Kutię podajemy dobrze schłodzoną.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz