Wspaniałe połączenie pierniczków i sernika. Bez wahania zaliczam go do grona tych najsmaczniejszych :)
Idealnie gładki, kremowy wręcz aksamitny z wyraźną nutką piernikową. Jednym słowem bardzo świąteczny, bardzo słodki, bardzo zachwycający i wręcz magiczny serniczek.
Polecam, polecam i jeszcze raz polecam!!! :)
Składniki na spód:
- 400 g gotowych pierniczków w lukrze (bez nadzienia)
- 100 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 6 jaj
- 1/4 szkl.cukru
- 1/2 szkl. miodu
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 2 łyżki budyniu waniliowego
Lukier:
- 6 łyżek cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
- kilka kropli aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Spód piernikowy:
Pierniczki rozdrobnić w blenderze, następnie wymieszać z roztopionym masłem i wylepic spód brytfanki.
Na czas przygotowywania masy serowej wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Masę serową wylać na pierniczkowy spód.
Piec w kąpieli wodnej w temp. 180 st.C przez 60 minut.
Po upieczeniu zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Lukier:
Cukier puder utrzeć z ciepła wodą oraz aromatem na gładką masę. Gotowym lukrem polać zimny sernik.
P.S. Karmelowy kolor serniczka jest wynikiem dodatku miodu :-)
Smacznego !!!
lovely blog ;)
OdpowiedzUsuńxoxo