I przyszedł czas na zapomniane ciasteczka ze słonecznikiem. Przepis wiekowy ale jakże wspaniały! Ciasteczka są wspaniale kruche i smakowicie chrupiące... a ile argumentów za nimi przemawia... no bo niby dietetyczne i zdrowe, bo słonecznik i błonnik i witaminy w dodatku... w każdym bądź razie każda wymówka jest dobra :-) Ale uwaga chrupie je się tak pysznie, że uzależniają i nie sposób poprzestać na jednym. Za każdym chrupnięciem ciasteczka smakują cudowniej i jednym słowem idzie się wchrupać na dobre!
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g drobnego cukru
- 1 duży cukier waniliowy (32g)
- 1 żółtko
Składniki na wierzch:
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 50 g masła
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 100-150 g łuskanego słonecznika
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i dobrze schłodzić (najlepiej w zamrażarce około 30minut). Następnie z ciasta formujemy kuleczki (wielkości dużego orzecha włoskiego) i układamy w dość dużych odstępach na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz każdą kuleczkę spłaszczamy ręką "na placek" o grubości 0,5 cm.
Czas na karmel: cukier, miód, masło i śmietankę rozgrzać w garnuszku. Gotować do momentu aż masa zacznie się karmelizowac (5-10 minut), następnie dodać słonecznik i wszystko dobrze wymieszać. Gotowy karmel nakładać kolejno na ciastka - najlepiej przy pomocy łyżki i dodatkowo delikatnie wgniatać masę w ciastka.
Ciasteczka pieczemy w 180 st C na rumiano (przez 10-15 minut).
P.S. Zaraz po upieczeniu ciastka są miękkie, lecz kiedy ostygną stają się twarde i fantastycznie chrupiące.
Apetyczne słodkości u Ciebie. Te ciasteczka bardzo mi się podobają i na pewno są przepyszne;))
OdpowiedzUsuńW zanadrzu mam jeszcze przepisy na ciasteczka z przeróżnymi nasionkami. Na pewno pojawią się jeszcze owsiane:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń