Wprost przepadam za likierami... zresztą kto nie przepada?? Oto mój przepis na domowy ajerkoniaczek. Jak dla mnie o stokroć smaczniejszy niż ten "sklepowy".
Składniki:
- 6 - 8 żółtek
- 1 szklanka spirytusu
- 1 szklanka cukru
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 duży cukier waniliowy (32 g)
Przygotowanie:
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć mikserem do białości. Nie przerywając miksowania dodawać po trochu mleko skondensowane a następnie spirytus. Przelać do butelek i odstawić żeby się "przegryzło" - na minimum jeden dzień. Warto poczekać 3 dni, wtedy likier jest najsmaczniejszy.
Moja uwaga: 1 szklankę spirytusu z powodzeniem można zastąpić 1/2 litra wódki. Likier wyjdzie nieco rzadszy ale równie smaczny. Ja osobiście preferuje właśnie ten na wódeczce:-)
Kolejny fajny likierek u Ciebie;)
OdpowiedzUsuń