piątek, 4 czerwca 2010

Ajerkoniak


Wprost przepadam za likierami... zresztą kto nie przepada?? Oto mój przepis na domowy ajerkoniaczek. Jak dla mnie o stokroć smaczniejszy niż ten "sklepowy".




 Składniki:
  •  6 - 8 żółtek
  • 1 szklanka spirytusu
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 duży cukier waniliowy (32 g)

Przygotowanie:
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć mikserem do białości. Nie przerywając miksowania dodawać po trochu mleko skondensowane a następnie spirytus. Przelać do butelek i odstawić żeby się "przegryzło" - na minimum jeden dzień. Warto poczekać 3 dni, wtedy likier jest najsmaczniejszy.


Moja uwaga: 1 szklankę spirytusu z powodzeniem można zastąpić 1/2 litra wódki. Likier wyjdzie nieco rzadszy ale równie smaczny. Ja osobiście preferuje właśnie ten na wódeczce:-)




1 komentarz: