czwartek, 24 czerwca 2010

ORZESZ...kowe ciasteczka


Kolejna wersja smakowicie chrupiących ciasteczek, tym razem z orzeszkami ziemnymi. Są równie pysznie kruche i fenomenalne w smaku. Sama nie wiem która wersja smaczniejsza:  słonecznikowa (przepis znajdziecie TUTAJ) czy orzeszkowa? Nie sposób ocenić... no i powstała debata, która zakończyła się brakiem konkretnej odpowiedzi, bo nikt nie potrafił wybrać które?? Każde jest rewelacyjnie kruche i zachwycająco chrupiące... W każdym bądź razie idzie się wchrupać na dobre :-)




Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 duży cukier waniliowy (32g)
  • 1 żółtko

Składniki na wierzch:
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 60 g masła
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 150 - 200 g niesolonych, najlepiej prażonych orzeszków ziemnych



Przygotowanie: 
Składniki na ciasto zagnieść i dobrze schłodzić, najlepiej w zamrażarce przez około 30 minut. Następnie z ciasta formujemy kuleczki - wielkości dużego orzecha włoskiego i układamy w dość dużych odstępach na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz każdą kuleczkę spłaszczamy "na placek" o grubości 0,5 cm (możemy zrobić to ręką lub spodem szklanki, pamiętając że zarówno rękę jak i spód szklanki należy zwilżyć w wodzie aby ciasto do niej nie przywarło). 

Karmel: cukier, miód, masło i śmietankę rozgrzać w rondelku. Gotować do momentu aż masa zacznie się karmelizować (5-10  minut), następnie dodać orzeszki i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy karmel nakładać kolejno na ciastka - najlepiej przy pomocy łyżki i dodatkowo delikatnie wgniatać masę w ciastka. Ciasteczka pieczemy na złoto - przez około 15 minut w 180 st C.

P.S. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie dlatego zostawiamy je do ostygnięcia aby nabrały chrrrrrupkości :-) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz