Mój pierwszy serniczek czekoladowy, a piekłam go na Nowy Rok. Muszę przyznać, że obawiałam się efektu końcowego. Sernik z polewą czekoladową owszem, ale ser o smaku czekolady?
A jednak, bo to wręcz bajeczne połączenie. Serniczek jest baaardzo czekoladowy, mocno kremowy, wilgotny i po prostu wspaniały. Dodatek bitej śmietany i pokruszonych ciasteczek idealnie dopełnia jego obłędnie czekoladowy smak.
A jednak, bo to wręcz bajeczne połączenie. Serniczek jest baaardzo czekoladowy, mocno kremowy, wilgotny i po prostu wspaniały. Dodatek bitej śmietany i pokruszonych ciasteczek idealnie dopełnia jego obłędnie czekoladowy smak.
Składniki na spód:
- 100 g herbatników typu Petit
Składniki na masę serowo - czekoladową:
- 1 kg kremowego, zmielonego twarogu (wiaderkowy)
- 1/2 szklanki czekolady w proszku
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 niepełna szklanka smietany18%
- 5 jaj
- 100 mlecznej czekolady - roztopionej w kąpieli wodnej
Składniki na wierzch:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3-4 ciasteczka holenderskie z czekoladą
- 1 garść posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Dużą blachę wysmarować masłem i wyłożyć całymi herbatnikami (ciasteczek nie kruszymy).
Masa serowo - czekoladowa:
Ser przełożyć do miski i miksować około 5 min aż będzie gładki.
Do drugiej miski przesiać mleko w proszku razem z czekoladą w proszku i cukrem pudrem. Dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując tylko do czasu aż składniki się połączą (nie napowietrzać zbyt masy).
Na koniec dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę i zmiksować mikserem na najmniejszych obrotach.
Gotową masę wylać na herbatniki.
Sernik będziemy piec w kąpieli wodnej ale dzisiaj podam drugi sposób:
Kratkę w piekarniku ustawić w środkowej
jego części. Na dół piekarnika wstawić dużą blachę (taką od piekarnika) i napełnić ją wodą.
Piekarnik
nagrzać do 175 stopni.
Serniczek wstawić na środkową kratkę do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut.
Po tym czasie zostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia a następnie wstawić do lodówki i chłodzić minimum 5 godzin a najlepiej całą noc.
Wierzch:
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem puder i wyłożyć na zimny serniczek. Udekorować pokruszonymi ciasteczkami i drobno posiekanym orzechami.
nigdy nie widziałam czekoladowego sernika. musi być słodko i apetycznie;)
OdpowiedzUsuń