piątek, 14 stycznia 2011

Pani Walewska





To ciasto chodziło za mną od dłuższego czasu.. wspaniale połączenie kruchego ciasta, kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki, słodziutkiej bezy z orzechami włoskimi a to wszystko przełożone wyśmienicie kremowo - śmietankową masą budyniową. Rewelacyjne i jakże pyszne połączenie smaków. 
Ciasto prezentuje się naprawdę wspaniale i wygląda na pracochłonne, ale zapewniam że wcale nie jest takie skomplikowane w przygotowaniu. 
Jakiś czas temu piekłam jego malinową wersję, gdzie dżem porzeczkowy zastąpiłam dżemem malinowym, budyń śmietankowy - malinowym, a orzechy włoskie - płatkami migdałowymi, ale muszę przyznać że oryginalna wersja smakuje nam najbardziej.

P.S. A podobno był kiedyś bardzo modny perfum Pani Walewska? Pamiętacie?? :)




Składniki na kruchy spód:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
  • 4 żółtka
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 garście posiekanych orzechów włoskich

Składniki na masę budyniową:
  • 1 duży budyń śmietankowy (na 1 litr mleka)
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • 3/4 kostki masła




Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz masło. Całość dokładnie posiekać nożem. Na koniec dodać żółtka i dokładnie zagnieść. 
Powstałe ciasto uformować w kulę i podzielić na pół. 
Na czas przygotowywania bezy włożyć do lodówki.

Beza:
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier - powinna powstać sztywna i błyszcząca masa. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie wymieszać.

Tradycyjną formę do wypieków wyłożyć papierem do pieczenia. 
Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. 
Na nim rozsmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki (dla ułatwienia - dżem można delikatnie podgrzać) a następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Masę bezową posypać połową posiekanych orzechów włoskich.  
Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut. 
Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Ja obydwa placki piekłam w tym samym czasie, nastawiając piekarnik na termoobieg.
Po upieczeniu placki zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa budyniowa:
Budyń ugotować w 3 szklankach mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Ostudzić.
3/4 kostki masła ubić mikserem na puszysto a następnie partiami dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Na koniec dodać kilka kropli aromatu śmietankowego i zmiksować.
Gotowym kremem przełożyć placki.
Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Smacznego!!


2 komentarze:

  1. Proszę uprzejmie, Pani sobie życzy? ;)

    http://www.spodlady.com/prod_227_Pani_Walewska_perfumy.html

    Piękna stylizacja fotki. A ciasto takie, że muszę uciekać sprzed monitora, bo się jeszcze rzucę w wir pieczenia, a póki co nie mam na to czasu ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. No i proszę teraz już kojarzę te perfumy.
    Mało tego.. wczoraj w tesco widziałam krem do twarzy Pani Walewska:)
    A perfumy jak gdzieś przyuważę to i powącham :)

    OdpowiedzUsuń