niedziela, 7 listopada 2010

Ciasto miodowe z masą orzechową i wafelkową bezą





To ciasto to taki składak - kolejny eksperyment i chyba udany :) 
A na pomysł wpadłam tak po prostu przy okazji - w domu zawsze znajdę jakieś resztki, które w końcu trzeba wykorzystać. 
Ciasto łączy w sobie tradycyjne ciasto miodowe, kajmak, krem orzechowy na bazie budyniu i wspaniale wafelkowo - czekoladowo - orzechową bezę (jak dla mnie ta beza to mistrzostwo, a pomysł zaczerpnęłam z Ciasta z Prince - Polo wzbogacając ją o kawałeczki posiekanej czekolady).
Mimo wszystko ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu (etapy można, a nawet polecam rozłożyć sobie na dwa dni) 
a smak...  ech bajeczny, wspaniały, i prawie świąteczny... 
ja wprost uwielbiam :-)
Ciasto polecam zwłaszcza na specjalne okazje. Znakomicie prezentuje się w roli tortu.
Proporcje podaje na tortownicę o średnicy 25 cm.




Składniki na ciasto miodowe:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 50 g masła
  • 1/4 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka śmietany
  • 1-2 łyżki miodu

Składniki na krem orzechowy:
  • 2 budynie orzechowe na 0,5 l mleka (ja użyłam budyni Gellwe z kawałeczkami orzechów)
  • 3 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:
  • 1/2 puszki gotowej masy krówkowej (200 g)

Składniki na bezę:
  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 wafelki o smaku orzechowym (ja użyłam bez polewy)
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 80 g orzechów włoskich

Składniki na polewę czekoladową:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka mleka



Przygotowanie:
Ciasto miodowe:
Z podanych składników zagnieść ciasto. 
Tortownicę wysmarować masłem i spód wylepić ciastem.
Piec w 180 st.C przez 15 min. 
Ciasto powinno nabrać złotego koloru. Wystudzić.

Beza:
Orzechy i czekoladę drobno posiekać a wafelki pokroić w drobną kostkę.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie do białek dodać posiekane orzechy, czekoladę i kawałeczki wafelków. 
Całość bardzo delikatnie wymieszać łyżką. 
Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 min. w 170 st.C. Należy pilnować aby beza zbytnio się nie zrumieniła. Ostudzić.

Krem orzechowy:
Budynie ugotować w 3 szkl. mleka i cukrem. Ostudzić.
Masło ubić na puszysto, następnie do masła porcjami dodawać ostudzony budyń nadal ucierając.
Krem powinien mieć aksamitną konsystencję.

Polewa czekoladowa:
Składniki na polewę chwilę gotować w rondelku do uzyskania konsystencji polewy.


Przełożenie:
Na ciasto miodowe wykładamy 1/2 puszki kajmaku. 
Na kajmak wykładamy krem orzechowy a krem przykrywamy upieczoną bezą. 
Bezę polewamy polewą czekoladową tworząc esy - floresy.

Smacznego :)


UWAGA!
*  Ciasto miodowe i bezę najlepiej upiec dzień wcześniej.
**  Gotowe już ciasto (przełożone kremem) należy zostawić na dwa dni aby zmiękło.


3 komentarze:

  1. Ojeeej. Mniam. Pycha. Chrup. Oblizuję się przed monitorem :).
    Wafelkowa beza to chyba coś dla mnie, normalne (z samych białek) marnie mi wychodzą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, na pewno wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń