sobota, 27 listopada 2010

Lody wafelkowe





Zima za oknem, śnieżek sypie a mnie naszła ochota na lody.
I to nie byle jakie, bo z kawałeczkami wafelków w środku. Smakują niesamowicie i mają tę zaletę, że możemy je w dowolny sposób modyfikować, dodając ulubiony smak wafelków (czekoladowy, kokosowy, orzechowy...)
A w przygotowaniu - expresowe i chyba łatwiej się już nie da :-)





Składniki:
  • 1 szkl. śmietany 18%
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 3 wafelki princessa (u mnie smak czekoladowy i orzechowy)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru




Przygotowanie:
Wafelki drobno pokroić. Białka ubić na sztywno.
W osobnej misce ubić żółtka z cukrem pudrem do białości. Dodać śmietanę, jogurt i nadal ubijać. Dodać pokrojone wafelki, wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i całość delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki lub mikserem na najniższych obrotach. 
Gotową masę przekładamy do pojemniczka i mrozimy.

Smacznego :-)


P.S.  Dobrze jest  w trakcie mrożenia kilka razy (np. w godzinowych odstępach) przemieszać lody łyżką (bądź zmiksować je mikserem na najniższych obrotach), aby nie powstały kryształki lodu. Dzięki temu lody będą miały bardziej kremową konsystencję.

2 komentarze:

  1. Mniam :) a jaka jest konsystencja tych lodów po zamrożeniu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Raczej twarde ale nie za twarde. Zapewne wynika to z tego, że niestety nie posiadam maszyny do lodów. Natomiast wystarczy wyciągnąć je 10 min przed podaniem aby zmiękły :-)

    OdpowiedzUsuń