To ciasto to taki składak - kolejny eksperyment i chyba udany :)
A na pomysł wpadłam tak po prostu przy okazji - w domu zawsze znajdę jakieś resztki, które w końcu trzeba wykorzystać.
Ciasto łączy w sobie tradycyjne ciasto miodowe, kajmak, krem orzechowy na bazie budyniu i wspaniale wafelkowo - czekoladowo - orzechową bezę (jak dla mnie ta beza to mistrzostwo, a pomysł zaczerpnęłam z Ciasta z Prince - Polo wzbogacając ją o kawałeczki posiekanej czekolady).
Mimo wszystko ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu (etapy można, a nawet polecam rozłożyć sobie na dwa dni)
a smak... ech bajeczny, wspaniały, i prawie świąteczny...
ja wprost uwielbiam :-)
Ciasto polecam zwłaszcza na specjalne okazje. Znakomicie prezentuje się w roli tortu.
Proporcje podaje na tortownicę o średnicy 25 cm.
Ciasto polecam zwłaszcza na specjalne okazje. Znakomicie prezentuje się w roli tortu.
Proporcje podaje na tortownicę o średnicy 25 cm.
Składniki na ciasto miodowe:
- 1,5 szklanki mąki
- 50 g masła
- 1/4 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka śmietany
- 1-2 łyżki miodu
Składniki na krem orzechowy:
- 2 budynie orzechowe na 0,5 l mleka (ja użyłam budyni Gellwe z kawałeczkami orzechów)
- 3 szklanki mleka
- 3-4 łyżki cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 1/2 puszki gotowej masy krówkowej (200 g)
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 5 łyżek cukru
- 2 wafelki o smaku orzechowym (ja użyłam bez polewy)
- 80 g czekolady mlecznej
- 80 g orzechów włoskich
Składniki na polewę czekoladową:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Ciasto miodowe:
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Tortownicę wysmarować masłem i spód wylepić ciastem.
Piec w 180 st.C przez 15 min.
Ciasto powinno nabrać złotego koloru. Wystudzić.
Beza:
Orzechy i czekoladę drobno posiekać a wafelki pokroić w drobną kostkę.
Białka
z cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie do białek dodać posiekane
orzechy, czekoladę i kawałeczki wafelków.
Całość
bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej
tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 min. w 170
st.C. Należy pilnować aby beza zbytnio się nie zrumieniła. Ostudzić.
Krem orzechowy:
Budynie ugotować w 3 szkl. mleka i cukrem. Ostudzić.
Masło ubić na puszysto, następnie do masła porcjami dodawać ostudzony budyń nadal ucierając.
Krem powinien mieć aksamitną konsystencję.
Polewa czekoladowa:
Składniki na polewę chwilę gotować w rondelku do uzyskania konsystencji polewy.
Przełożenie:
Na ciasto miodowe wykładamy 1/2 puszki kajmaku.
Na kajmak wykładamy krem orzechowy a krem przykrywamy upieczoną bezą.
Bezę polewamy polewą czekoladową tworząc esy - floresy.
Smacznego :)
UWAGA!
* Ciasto miodowe i bezę najlepiej upiec dzień wcześniej.
** Gotowe już ciasto (przełożone kremem) należy zostawić na dwa dni aby zmiękło.
cudowne jest to ciasto..
OdpowiedzUsuńOjeeej. Mniam. Pycha. Chrup. Oblizuję się przed monitorem :).
OdpowiedzUsuńWafelkowa beza to chyba coś dla mnie, normalne (z samych białek) marnie mi wychodzą.
Świetny przepis, na pewno wykorzystam!
OdpowiedzUsuń