niedziela, 17 października 2010

Sernik z kajmakiem i fistaszkami


Przepis na ten serniczek podpowiedziała mi Ewa, zachwalając go przy tym niesamowicie: że wspaniały, że kremowy, że z kajmakiem i fistaszkami a przy tym wręcz banalny w przygotowaniu.
Ewa przepis znalazła gdzieś w internecie.. no to poszukałam i wyszperałam go na blogu u Liski.
No i bez wahania potwierdzam, że ten serniczek to wręcz poezja smaku!!  Zniewalająco pyszny, wspaniale aksamitny i mimo dodatku masy kajmakowej wcale nie taki słodki a dodatek lekko słonawych orzeszków nadaje bardzo oryginalnego wręcz rewelacyjnego smaczku. I powiem krótko - ten serniczek to cud, miód i orzeszki :)

Dzięki Ewka!! :-) 




Składniki na spód:
  • 50 g solonych orzeszków (fistaszków)
  • 100 g herbatników typu petit
  • 40 g masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Składniki na masę serową:
  • 600 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowy)
  • 500 g gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 3 jajka

Dodatkowo:
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 łyżki płatków migdałowych




Przygotowanie:

Spód:
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem.
Orzeszki i herbatniki zmielić w blenderze. Jeśli nie mamy blendera to ciasteczka można pokruszyć przy pomocy wałka (ja ciasteczka wkładam do woreczka foliowego i tłucze - wałkuje je wałkiem) a orzeszki bardzo drobno posiekać nożem.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać do zmielonych orzeszków i ciastek, dosypać łyżkę cukru trzcinowego i wszystko dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy.

Masa serowa:
Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać 300 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać partiami ser i jajka oraz budyń i dokładnie zmiksować.

Masę wylać na ciasteczkowy spód. Serniczek piec w 180 st.C przez 40 - 50 min., najlepiej w kąpieli wodnej (brytfankę z masą serową wstawiamy do większej brytfanki, którą uzupełniamy wrzącą wodą - do połowy wysokości brytfanki z masą serową. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy).

Polewa:
200 g masy pozostałej masy kajmakowej przełożyć do rondelka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu do połączenia się składników. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać. 
Gotową polewą polewamy wierzch zimnego sernika i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.




Serniczek najlepszy następnego dnia.  Życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz