niedziela, 3 października 2010

Ciasto (z) Prince - Polo


Zachwycający, wręcz luksusowy przepis na bazie popularnych wafelków Prince - Polo.
Czekoladowy biszkopt, cudownie krucha beza z dodatkiem orzechów włoskich, kokosu i kawałeczków wafelków przełożona niezwykle kremową masą z kogla - mogła. Całość tworzy bardzo eleganckie ciasto, doskonałe na każdą okazję a zwłaszcza na urodziny czy rocznice. Wygląda i smakuje rewelacyjnie... 
Ach... polecam to ciacho!!!




 Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżki oleju (najlepiej oliwa z pestek winogron ale może też być olej słonecznikowy)
  • 2 łyżki wody

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 3 duże wafelki Prince - Polo
  • 2 łyżki masła

Składniki na krem:

  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 kostki masła śmietankowego

Polewa czekoladowa:
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka



Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać aż utworzą bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodać 2 łyżki oliwy i 2 łyżki wody i znowu całość bardzo delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w temp. 180 st.C przez około 30 min (do tzw. suchego patyczka).

Beza:
Orzechy drobno posiekać a wafelki pokroić w drobną kostkę ( 5 x 5 mm), 2 łyżki masła roztopić. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie do białek dodać posiekane orzechy, kokos i kawałeczki wafelków oraz roztopione masło. Całość bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 20 - 30 min. w 170 st.C. Należy pilnować aby beza zbytnio się nie zrumieniła.

Krem:
Żółtka z cukrem ubić do białości na parze (metalową miskę bądź garnek z żółtkami włożyć na większy garnek z gotującą się wodą i ubijać aż masa zgęstnieje. Ważne jest aby woda nie dotykała mniejszego garnka). Powstały kogel - mogel ostudzić. Następnie ubić masło na puszysto i porcjami dodawać do niego zimną masę z żółtek.

Polewa:
Wszystkie składniki na polewę zagotować w rondelku.Delikatnie przestudzić.

Przełożenie:
Biszkopt - krem - beza - polewa czekoladowa.




Ciasto zostawić w lodówce najlepiej na całą noc aby się "przegryzło" bo najsmaczniejsze jest następnego dnia.

P.S.  Myślę, że ciasto rewelacyjnie smakowały by z keksem bitej śmietany. No cóż ja nie miałam akurat w domu ale następnym razem wypróbuje :)

 

3 komentarze: