Przepis na ten serniczek podpowiedziała mi Ewa, zachwalając go przy tym niesamowicie: że wspaniały, że kremowy, że z kajmakiem i fistaszkami a przy tym wręcz banalny w przygotowaniu.
No i bez wahania potwierdzam, że ten serniczek to wręcz poezja smaku!! Zniewalająco pyszny, wspaniale aksamitny i mimo dodatku masy kajmakowej wcale nie taki słodki a dodatek lekko słonawych orzeszków nadaje bardzo oryginalnego wręcz rewelacyjnego smaczku. I powiem krótko - ten serniczek to cud, miód i orzeszki :)
Dzięki Ewka!! :-)
Składniki na spód:
- 50 g solonych orzeszków (fistaszków)
- 100 g herbatników typu petit
- 40 g masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Składniki na masę serową:
- 600 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub wiaderkowy)
- 500 g gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 3 jajka
Dodatkowo:
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki masła
- 3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Spód:
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem.
Orzeszki i herbatniki zmielić w blenderze. Jeśli nie mamy blendera to ciasteczka można pokruszyć przy pomocy wałka (ja ciasteczka wkładam do woreczka foliowego i tłucze - wałkuje je wałkiem) a orzeszki bardzo drobno posiekać nożem.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać do zmielonych orzeszków i ciastek, dosypać łyżkę cukru trzcinowego i wszystko dokładnie wymieszać. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy.
Masa serowa:
Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać 300 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać partiami ser i jajka oraz budyń i dokładnie zmiksować.
Masę wylać na ciasteczkowy spód. Serniczek piec w 180 st.C przez 40 - 50 min., najlepiej w kąpieli wodnej (brytfankę z masą serową wstawiamy do większej brytfanki, którą uzupełniamy wrzącą wodą - do połowy wysokości brytfanki z masą serową. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy).
Polewa:
200 g masy pozostałej masy kajmakowej przełożyć do rondelka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu do połączenia się składników. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać.
Gotową polewą polewamy wierzch zimnego sernika i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Serniczek najlepszy następnego dnia. Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz