niedziela, 24 października 2010

Kostka alpejska


Jedno z moim ulubionych ciast. Obłędnie pyszne, obłędnie słodkie, obłędnie kajmakowe i uzależniające :)  
Wspaniale kakaowe ciasto przełożone niesamowitą kajmakowo - śmietanową masą z kawałeczkami chrupiącej bezy, wykończone polewą - oczywiście kajmakową. 
Ciasto prezentuje się bardzo elegancko więc z powodzeniem nadaje się na specjalne okazje. 
Po prostu cudowność i szczerze polecam!




Składniki na kakaowy biszkopt babkowy:
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 5 jaj
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku śmietankowego

Składniki na masę kajmakowo - bezową:
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
  • 20 dag masła śmietankowego
  • 0,5 l śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 30 - 40 g bezów

Dodatkowo:
  • 2 łyżki płatków migdałowych (pokruszyć)




Przygotowanie:

Biszkopt babkowy:
Margarynę roztopić w rondelku, dodać śmietanę, cukier, kakao oraz aromat. Mieszać aż składniki ładnie się połączą. W razie potrzeby delikatnie podgrzać. Gdy masa przestygnie dodać żółtka oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą przy pomocy łyżki lub mikserem na najniższych obrotach aby piana nie opadła.
Masę wylać do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec około 30 min. w 180 st.C. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.

Masa kajmakowo - bezowa:
Masło ubić na puszysto a następnie porcjami dodawać do niego  kajmak i miksować do uzyskania gładkiej masy. 4 łyżki masy odłożyć (wykorzystamy na wierzch ciasta).
Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, partiami połączyć z masą maślano - kajmakową. Na koniec dodać pokruszone bezy i całość delikatnie wymieszać. 




Przełożenie:
Masą przełożyć biszkopt a wierzch polać odłożoną porcją masy kajmakowo - maślanej i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO!

9 komentarzy:

  1. O, mi też by smakowało to ciasto. To moje klimaty smakowe :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest pyszne, ale u mnie nie bylo co przeciac- na jaka blaszke jest ta proporcja?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojoj wkradł mi się błąd, ponieważ w przepisie powinny być 2 szklanki mąki a nie jedna. Ilość składników już poprawiłam, a przepis jest na tradycyjną blaszkę. Bardzo Cię przepraszam za mój błąd i mam nadzieję, że następnym razem ciasto wyrośnie idealnie :) Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy śmietana do ciasta ma być słodka czy kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
  5. śmietana koniecznie 18% i gęsta. ja używam firmy Zott i moim zdaniem najlepiej się sprawdza, bo jest gęsta a zarazem słodka w smaku. pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam ;) mam pytanie - piekłaś ciasto z termoobiegiem czy bez ?

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto piekłam z termoobiegiem. pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam takie male pytanie.Czemu po polaczeniu ubitej kremowki z masa maslana,calosc sie zwazyla?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chodzi o łączenie mas to robi się to partiami - do masy maślano-kajmakowej należy dodawać po trochu ubitej kremówki i za każdym razem całość delikatnie mieszać. i mam jeszcze pytanie: użyłeś masła czy margaryny?

      Usuń