Jedno z moim ulubionych ciast. Obłędnie pyszne, obłędnie słodkie, obłędnie kajmakowe i uzależniające :)
Wspaniale kakaowe ciasto przełożone niesamowitą kajmakowo - śmietanową masą z kawałeczkami chrupiącej bezy, wykończone polewą - oczywiście kajmakową.
Ciasto prezentuje się bardzo elegancko więc z powodzeniem nadaje się na specjalne okazje.
Po prostu cudowność i szczerze polecam!
Składniki na kakaowy biszkopt babkowy:
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 5 jaj
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. śmietany 18%
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku śmietankowego
Składniki na masę kajmakowo - bezową:
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
- 20 dag masła śmietankowego
- 0,5 l śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 30 - 40 g bezów
Dodatkowo:
- 2 łyżki płatków migdałowych (pokruszyć)
Przygotowanie:
Biszkopt babkowy:
Margarynę
roztopić w rondelku, dodać śmietanę, cukier, kakao oraz
aromat. Mieszać aż składniki ładnie się połączą. W razie potrzeby
delikatnie podgrzać. Gdy masa przestygnie dodać żółtka oraz przesianą
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić
pianę z białek i delikatnie połączyć z masą przy pomocy łyżki lub
mikserem na najniższych obrotach aby piana nie opadła.
Masę wylać do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 min. w 180 st.C. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.
Masa kajmakowo - bezowa:
Masło ubić na puszysto a następnie porcjami dodawać do niego kajmak i miksować do uzyskania gładkiej masy. 4 łyżki masy odłożyć (wykorzystamy na wierzch ciasta).
Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, partiami połączyć z masą maślano - kajmakową. Na koniec dodać pokruszone bezy i całość delikatnie wymieszać.
Przełożenie:
Masą przełożyć biszkopt a wierzch polać odłożoną porcją masy kajmakowo - maślanej i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO!
O, mi też by smakowało to ciasto. To moje klimaty smakowe :D
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne, ale u mnie nie bylo co przeciac- na jaka blaszke jest ta proporcja?
OdpowiedzUsuńOjoj wkradł mi się błąd, ponieważ w przepisie powinny być 2 szklanki mąki a nie jedna. Ilość składników już poprawiłam, a przepis jest na tradycyjną blaszkę. Bardzo Cię przepraszam za mój błąd i mam nadzieję, że następnym razem ciasto wyrośnie idealnie :) Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńCzy śmietana do ciasta ma być słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuńśmietana koniecznie 18% i gęsta. ja używam firmy Zott i moim zdaniem najlepiej się sprawdza, bo jest gęsta a zarazem słodka w smaku. pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńwitam ;) mam pytanie - piekłaś ciasto z termoobiegiem czy bez ?
OdpowiedzUsuńciasto piekłam z termoobiegiem. pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńMam takie male pytanie.Czemu po polaczeniu ubitej kremowki z masa maslana,calosc sie zwazyla?
OdpowiedzUsuńjeśli chodzi o łączenie mas to robi się to partiami - do masy maślano-kajmakowej należy dodawać po trochu ubitej kremówki i za każdym razem całość delikatnie mieszać. i mam jeszcze pytanie: użyłeś masła czy margaryny?
Usuń