Zachwycający, wręcz luksusowy przepis na bazie popularnych wafelków Prince - Polo.
Czekoladowy biszkopt, cudownie krucha beza z dodatkiem orzechów włoskich, kokosu i kawałeczków wafelków przełożona niezwykle kremową masą z kogla - mogła. Całość tworzy bardzo eleganckie ciasto, doskonałe na każdą okazję a zwłaszcza na urodziny czy rocznice. Wygląda i smakuje rewelacyjnie...
Ach... polecam to ciacho!!!
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 łyżki oleju (najlepiej oliwa z pestek winogron ale może też być olej słonecznikowy)
- 2 łyżki wody
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
- 3 duże wafelki Prince - Polo
- 2 łyżki masła
Składniki na krem:
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 3/4 kostki masła śmietankowego
Polewa czekoladowa:
- 1/4 kostki masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka
ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać aż utworzą bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać.
Następnie dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodać 2 łyżki oliwy i 2 łyżki wody i znowu całość bardzo delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180 st.C przez około 30 min (do tzw. suchego patyczka).
Piec w temp. 180 st.C przez około 30 min (do tzw. suchego patyczka).
Beza:
Orzechy drobno posiekać a wafelki pokroić w drobną kostkę ( 5 x 5 mm), 2 łyżki masła roztopić. Białka
z cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie do białek dodać posiekane orzechy, kokos i kawałeczki wafelków oraz roztopione masło. Całość bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 20 - 30 min. w 170 st.C. Należy pilnować aby beza zbytnio się nie zrumieniła.
Krem:
Żółtka z cukrem ubić do białości na parze (metalową miskę bądź garnek z żółtkami włożyć na większy garnek z gotującą się wodą i ubijać aż masa zgęstnieje. Ważne jest aby woda nie dotykała mniejszego garnka). Powstały kogel - mogel ostudzić. Następnie ubić masło na puszysto i porcjami dodawać do niego zimną masę z żółtek.
Polewa:
Wszystkie składniki na polewę zagotować w rondelku.Delikatnie przestudzić.
Przełożenie:
Biszkopt - krem - beza - polewa czekoladowa.
Ciasto zostawić w lodówce najlepiej na całą noc aby się "przegryzło" bo najsmaczniejsze jest następnego dnia.
P.S. Myślę, że ciasto rewelacyjnie smakowały by z keksem bitej śmietany. No cóż ja nie miałam akurat w domu ale następnym razem wypróbuje :)
Jadłam :) i było pyszne zresztą jak wszystkie wypieki Kamisi!!!
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
Piękne i na pewno przepyszne!
OdpowiedzUsuń