Pepparkakor to świąteczne pierniczki prosto ze Szwecji. Są bardzo cieniutkie, wspaniale kruche, aromatyczne z nutką imbiru i goździków. Ciasto jest rewelacyjnie gładkie i pięknie się wałkuje. A ciasteczka im cieńsze tym smaczniejsze. Po upieczeniu ciasteczka najlepiej przechowywać w metalowej puszce, a im dłużej "dojrzewają" tym pyszniejsze!
Składniki:
- 150 g miodu (melasy, syropu z daktyli lub syropu klonowego)
- 110 g masła
- 100 g cukru pudru
- 375 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
Przygotowanie:
W rondelku na małym ogniu podgrzewać miód, masło i cukier (od czasu do czasu mieszając) aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Zdjąć z ognia i odstawić by masa przestygła.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz sól.
Dodać jajko razem z wystudzoną mieszanką i całość dokładnie zagnieść. Uformować kulę ciasta, przykryć kulę ciasta folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Dodać jajko razem z wystudzoną mieszanką i całość dokładnie zagnieść. Uformować kulę ciasta, przykryć kulę ciasta folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Ciasto najlepiej podzielić na 4 części, rozwałkować je (im cieniej, tym lepiej) obficie podsypując mąką (ciasto jest klejące) i foremkami wycinać dowolne kształty.
Piec w temperaturze 175ºC przez 8 - 10 minut lub do momentu, kiedy brzegi pierniczków zaczną się rumienić.
Wyjąć z piekarnika, przenieść na metalową kratkę, wystudzić.
Wyjąć z piekarnika, przenieść na metalową kratkę, wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz