Fale Dunaju... jeszcze w wiosennym nastroju tak na pożegnanie lata, bo jesień zawitała u nas już na dobre. Przepis na to ciasto znany jest chyba każdemu, a na pewno lubiany przez wszystkich: babkowe kakaowo-waniliowe ciasto z pysznym kremem budyniowym, owocami i uzależniającą polewą mleczno-czekoladową. Zamiast kremu do ciasta możemy użyć ubitej śmietany kremówki - ja oczywiście wielbiąc połączenie masy budyniowej z kremówką, w mojej wersji zastosowałam obydwie masy - jedna na drugą. Co do owoców... ja użyłam gruszek z kompotu, ale możecie dodać każdy inny ulubiony owoc: wiśnie, jabłka, brzoskwinie, a nawet truskawki czy jagody - każda wersja dozwolona :-) A przepis oczywiście odziedziczony po mamie i co tu dużo mówić - sprawdza się na każdą okazję, czy to popołudniowa zwyczajna kawka czy też specjalna okoliczność - ciasto zawsze smakuje wspaniale! A przy wersji uroczystej polecam upiec ciasto w okrągłej formie - wygląda wtedy naprawdę zjawiskowo mmm..
Składniki na ciasto:
- 3/4 kostki masła
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- aromat waniliowy
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki mleka
- 5 jaj
- 2 łyżki kakao
Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe w proszku
- 3-4 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła śmietankowego
Bita śmietana:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo:
- gruszki z kompotu
Przygotowanie:
Ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, nadal ucierając dodawać miękkie masło, śmietanę i aromat. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy - zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub bardzo ostrożnie mikserem na najniższych obrotach.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 4 łyżki mleka, wymieszać.
Do
blaszki o tradycyjnych wymiarach, wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć
jasne ciasto, a następnie ciemne ciasto, na wierzch owoce.
Piec około 40 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić.
Masa budyniowa:
Dwie szklanki mleka wraz z cukrem zagotować. W pozostałej szklance - rozrobić proszek budyniowy i wlać na gotujące się mleko. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy (będzie bardzo gęsta). Powstały budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.
Miękkie masło zmiksować na puszysto i partiami dodawać ostudzony budyń.
Gotową masę budyniową wyłożyć na ostudzone ciasto.
Bita śmietana:
Kremówkę ubijać mikserem na najwyższych obrotach wraz z cukrem pudrem.
Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową. Ciasto schłodzić w lodówce, a następnie polać polewą mleczno-czekoladową.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę wraz z masłem i śmietaną kremówką rozpuścić w rondelku. Wymieszać do gładkości. Chwilę przestudzić, polać ciasto.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz