Jedno z moich ulubionych ciast... a całkiem o nim zapomniałam :) A przepis na "Przysmak" dostałam niegdyś od mamy kolegi, u której to pierwszy raz jadłam to pyszne ciasto. I nie dość, że ciasto jest naprawdę przepyszne, to jeszcze smakuje prawdziwie świątecznie, a przygotowanie zajmuje dosłownie pół godzinki :)
I mimo, że nie przepadam za makiem, to w tym przypadku połączenie maku, wiórek kokosowych, orzechów i kaszki mannej jest mistrzowskie! Ja uwielbiam i polecam "Przysmak Magdy" na każdą okazję :) Genialne ciasto !!!
Składniki na biszkopt makowy:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki maku suchego
- 1/2 kostki margaryny
Składniki na masę kokosową:
- 1 litr mleka oraz 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 8 łyżek kaszy manny
- 1/2 kostki margaryny
- 3 czubate łyżki wiórek kokosowych
- aromat śmietankowy
Składniki na polewę:
- 1/3 kostki masła / margaryny
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka kakao
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Biszkopt makowy:
Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier, zmiksować, następnie dodać żółtka i ponownie zmiksować.
Teraz powoli wsypać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz mak i całość delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.
Na koniec powoli wlać roztopioną margarynę i delikatnie wymieszać.
Ciasto pieczemy w 180 st.C przez około 20-30 minut.
Po upieczeniu przestudzić.
Masa kokosowa:
1 litr mleka zagotować z 1/2 szklanki wody oraz 1 szklanką cukru. Na gotujące się mleko powoli wsypywać 8 łyżek kaszy mannej i gotować około 15 minut.
Na koniec dodać roztopioną margarynę, wiórki kokosowe oraz aromat.
Ciasto po przestudzeniu przekroić na połowę. 1/3 część ciepłej masy kokosowej dać do środka, resztę rozprowadzić na wierzchu ciasta, polać polewą czekoladową (przygotowaną wg przepisu poniżej) i posypać orzechami włoskimi.
Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki na polewę zagotowac w rondelku, delikatnie przestudzić i polać ciasto.
SMACZNEGO !!!
wygląda bardzo smakowicie !
OdpowiedzUsuń