niedziela, 30 października 2011

Japonka





Japonka to japońska wersja jabłecznika :) Przepis jest naprawdę oryginalny, a ciasto niesamowicie pyszne. Takiego jabłecznika to ja w życiu nie jadłam!  Połączenie musu jabłkowego z wiórkami kokosowymi, pokrytego warstwą galaretki serowej i jabłkowo - brzoskwiniowej. Ciasto prezentuje się niezwykle elegancko, w smaku jest cudownie kremowe, a sam przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Polecam, bo warto :)




Składniki na spód:
  • 800 ml gotowego musu jabłkowego - 2 słoiczki
  • 6 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na warstwę serową:
  • 50 dag zmielonego twarogu
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 5 łyżek cukru pudru

Składniki na galaretkę jabłkową:
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 400 ml musu jabłkowego



Przygotowanie:

Spód jabłkowo - kokosowy:
Żółtka i cukier dokładnie ucieramy z masłem. Dodajemy mus jabłkowy i miksujemy. Teraz wsypujemy wiórki kokosowe, kaszę manną oraz proszek do pieczenia i całość bardzo dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą jabłkowo - kokosową przy pomocy szpatułki. 
Ciasto wylewamy na blaszkę o tradycyjnych wymiarach i pieczemy w temp. 180 st.C przez około 70 min. 
Odstawiamy do ostygnięcia.

Warstwa serowa:
Twaróg zmielić i połączyć z cukrem pudrem. 
Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, lekko studzimy i mieszamy z twarogiem. Kiedy masa serowa zacznie tężeć, wykładamy na przestudzone ciasto.

Galaretka jabłkowa:
1 galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i łączymy z 400 ml musu jabłkowego. Kiedy mus nieco stężeje - wykładamy na masę serową.
Ciasto chłodzimy w lodówce - najlepiej całą noc.

Rewelacyjnie smakuje polane śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.




Smacznego!



3 komentarze:

  1. Świetna ta Japonka. Pierwszy raz widzę taki przepis, muszę koniecznie spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie wymiary ma tradycyjna blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja blaszka ma 25 x 35 cm. Ale jeśli Twoja różni się wymiarami o 1-2cm to nic nie szkodzi. Pozdrawiam!

      Usuń