Ach... zachciało mi się poeksperymentować w kuchni :) Poszperałam trochę po szafkach kuchennych, trochę w lodówce i wymodziłam smażone kuleczki ze słodziutkim nadzieniem twarożkowo - dyniowym. Brzmi dziwnie i jakby nie do pary, ale zapewniam że to niepozorne połączenie smakuje bardzo ciekawie.
Kuleczki są słodkie ale nie za słodkie, bardzo delikatne i kremowe w środku a dodatek dyni nadaje specyficznego smaczku... no po prostu trzeba spróbować. Ja w każdym razie zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Składniki na nadzienie:
- kostka twarogu (najlepiej półtłusty)
- 1 szklanka startej dyni (na tarce o dużych oczkach)
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta cynamonu
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka zimnej gazowanej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Nadzienie:
Twaróg zmielić lub przetrzeć przez sito. Połączyć ze startą dynią, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Masa powinna mieć zwartą konsystencje,tak aby można było swobodnie formować z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli jest zbyt sucha - dodaj łyżkę śmietany, a jeśli za rzadka - odrobinę kaszki mannej.
Ciasto:
Mąkę, proszek do pieczenia i wodę dokładnie ale delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Kuleczki twarożkowo - dyniowe maczać w cieście (ja to robię przy pomocy widelca) i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
Gotowe kuleczki posypać cukrem pudrem.
Ja dodatkowo do kuleczek podaje słodki dip śmietanowy: szklankę śmietany 18% mieszam z łyżką cukru pudru. A w wersji light śmietanę wystarczy zastąpić jogurtem naturalnym :)
Smacznego!!
słodkie eksperymenty.. lubię bardzo.
OdpowiedzUsuń