niedziela, 13 lutego 2011

Budyń karmelowy z płatkami migdałowymi





Od czasu do czasu na deser lubię zjeść po prostu budyń - taki lekki i szybki, mleczny deserek, który zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem :) Dzisiaj proponuje wspaniały karmelowy budyń domowej roboty - o niebo lepszy od tych sklepowych! 
Jest niesamowicie kremowy, delikatny i prawdziwie karmelowy w smaku...  sami spróbujcie! 




Składniki na budyń:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Składniki na karmel:
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek wody



Przygotowanie: 

Budyń:
1,5 szklanki mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym zimnym mleku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Całość zagotować dokładnie i energicznie mieszając, najlepiej przy pomocy trzepaczki. 

Karmel:
2 łyżki cukru roztopić na patelni do uzyskania ciemnozłotego koloru. Następnie ostrożnie dodać 5 łyżek wody - uwaga efekt jest prawie wybuchowy :) i podgrzewać do momentu uzyskania karmelu. Karmelu nie powinno mieszać się łyżką - dla lepszego i szybszego połączenia karmelu z wodą najlepiej jest delikatnie potrząsać patelnią.

Teraz do ciepłej masy budyniowej wlewamy ciepły karmel z patelni i całość dokładnie mieszamy. Gotowy karmelowy budyń przelewamy do salaterek i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi.

Budyń najsmaczniejszy jest podany na zimno.

Smacznego!!


3 komentarze:

  1. przyjemne są te budyniowe skojarzenia z dzieciństwem.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny budyń! wypróbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię robić domowy budyń, ale ten karmelowy kolor mmmm :)

    OdpowiedzUsuń