Od czasu do czasu na deser lubię zjeść po prostu budyń - taki lekki i szybki, mleczny deserek, który zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem :) Dzisiaj proponuje wspaniały karmelowy budyń domowej roboty - o niebo lepszy od tych sklepowych!
Jest niesamowicie kremowy, delikatny i prawdziwie karmelowy w smaku... sami spróbujcie!
Składniki na budyń:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki płatków migdałowych
Składniki na karmel:
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek wody
Przygotowanie:
Budyń:
1,5 szklanki mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym zimnym mleku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Całość zagotować dokładnie i energicznie mieszając, najlepiej przy pomocy trzepaczki.
Karmel:
2 łyżki cukru roztopić na patelni do uzyskania
ciemnozłotego koloru. Następnie ostrożnie dodać 5 łyżek wody - uwaga
efekt jest prawie wybuchowy :) i podgrzewać do momentu uzyskania
karmelu. Karmelu nie powinno mieszać się łyżką - dla lepszego i
szybszego połączenia karmelu z wodą najlepiej jest delikatnie potrząsać
patelnią.
Teraz do ciepłej masy budyniowej wlewamy ciepły karmel z patelni i całość dokładnie mieszamy. Gotowy karmelowy budyń przelewamy do salaterek i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi.
Budyń najsmaczniejszy jest podany na zimno.
Smacznego!!
przyjemne są te budyniowe skojarzenia z dzieciństwem.
OdpowiedzUsuńpyszny budyń! wypróbowałam ;)
OdpowiedzUsuńTeż lubię robić domowy budyń, ale ten karmelowy kolor mmmm :)
OdpowiedzUsuń