Słodkie pierożki zainspirowane programem "Kulinarna Grecja". Postanowiłam wypróbować przepis, co nieco go modyfikując wg własnego smaku :) Pierożki są słodziutkie, bardzo delikatne, kruche a w środku pysznie kremowo - twarożkowo - waniliowe z delikatną nutką cynamonową. Oczywiście nie omieszkam podkreślić, że są naprawdę proste w wykonaniu. Piekłam je razem z moim Robertem i wyprodukowanie około 50 sztuk zajęło nam jakieś 30 min. Jak dla mnie przepis szybki, sprawny i smaczny oczywiście :)
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
Składniki na farsz:
- 500g tłustego słodkiego twarożku (2 kostki)
- 3 łyżki śmietany
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 szczypty cynamonu (można pominąć jeśli ktoś nie przepada za cynamonem)
Przygotowanie:
Farsz:
Ser
zmielić, połączyć ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i
cynamonem. Całość dokładnie wymieszać. Nadzienie powinno być wilgotne i
kremowe.
Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodać więcej śmietany.
Ciasto:
Składniki na ciasto dobrze zagnieść. Ciasto powinno być jędrne i bardzo elastyczne. Dla ułatwienia wałkowania ciasto można podzielić na pół. Każdą część cieniutko rozwałkować wałkiem i przy pomocy szklanki wykrawać kółeczka.
Małą łyżeczką na każde kółko nakładać farsz i zlepiać końce - my robiliśmy to przy pomocy widelczyka (tak jest chyba najłatwiej).
Pierożki piec w piekarniku nagrzanym do 180 St.C przez około 30 min.
Gotowe pierożki posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
to nadzienie.. słodkie i uwielbiane.
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają! I jak muszą smakować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)