poniedziałek, 24 grudnia 2012

Pierniczki tradycyjne




 
Moje pierwsze w życiu pierniczki i jestem z nich dumna :) Skorzystałam z fantastycznie prostego przepisu z blogu u Dorotki. Pierniczki robi się naprawdę szybko, pieką się ekspresowo i pachną niesamowicie świątecznie. Przepis z dużą ilością miodu, przyprawy do piernika i odrobiną kakao - w smaku naprawdę pysznie aromatyczne! Pierniczki należy upiec co najmniej dwa tygodnie przed świętami, aby zdążyły zmięknąć. I od razu podkreślę, że ten rodzaj pierniczków idealnie ale to idealnie nadaje się jak ozdoba na choinkę.


Składniki na około 100 sztuk:
  • 55 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka miodu
  • 12 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika 
  • 1 płaska łyżka kakao


 

Przygotowanie:

Miód lekko podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami, na końcu dodać roztopione masło. Całość wyrobić, aż ciasto będzie jednolite. Wałkować (na grubość około 1-2 cm) podsypując mąką i wykrawać pierniczki.
Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC. 
Pierniczki zostawiamy do całkowitego ostygnięcia i następnie lukrujemy bądź polewany polewą czekoladową.
Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde - należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku aby zmiękły. Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.


Lukier do dekoracji:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru

Białko bardzo dokładnie połączyć z cukrem pudrem. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dodawać po trochu cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Do dekoracji użyć rękawa cukierniczego, worka z odciętym rogiem, papieru do pieczenia zwiniętego w rożek, strzykawek cukierniczych - co komu wygodniej.




SMACZNEGO!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz