Bajeczne ciasto!! i chyba swoim smakiem zachwyca każdego bez wyjątku :) Moja wersja orzechowca jest naprawdę cudowna i rożni się od tradycyjnej wersji, ponieważ blaty pochodzą z przepisu na ciasto Marlenka. Nie powiem - ciasto nie jest łatwe w przygotowaniu ale warto, naprawdę warto chociaż raz w roku poświęcić się (zwłaszcza w okresie świąteczno - noworocznym) i upiec tą przewspaniałą i rozkoszną wersję orzechowca. Polecam!
Składniki na 3 blaty:
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 600 g mąki pszennej
Składniki na masę budyniową:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1/2 kostki masła
Dodatkowo:
- puszka gotowej masy kajmakowej
Składniki na warstwę orzechową:
- 75 g margaryny
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
- 250 g grubo posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Ciasto:
Masło
i miód umieścić w rondelku z grubym dnem. Podgrzewać do momentu połączenia się składników. Dodać cukier puder i wciąż miesząc (na małym ogniu) zagotować.
W międzyczasie w kubku wymieszać sodę oczyszczoną z octem - uwaga będzie się pienić! Dodać do zagotowanej masy, wymieszać i jeszcze raz zagotować - masa również zacznie się pienić. Kiedy masa zacznie bulgotać,
dodać szybko jajka i energicznie mieszając zagotować.
Do
miski wsypać mąkę. Na mąkę wlać zagotowaną, gorącą mieszankę i wyrobić
mikserem lub ręcznie. Z ciasta uformować kule i podzielić na 3 części.
Każdą z części rozwałkować (będzie dość trudno, ponieważ masa jest dość twarda) i
wyłożyć na dno brytfanki o tradycyjnych wymiarach.
Piec
w temperaturze 180 st.C przez około 5 - 6 minut (ciasto powinno nieznacznie
urosnąć i się zarumienić). Ciasto po upieczeniu będzie
miękkie, ale po chwili stwardnieje.
W ten sposób upiec pozostałe 2 placki.
W ten sposób upiec pozostałe 2 placki.
Krem budyniowy
Budynie rozprowadzić w 1 szklance mleka, 2 pozostałe szklanki mleka wraz z cukrem zagotować. Następnie dodać rozprowadzony proszek budyniowy i ugotować budyń (masa będzie dość gęsta). Ostudzić.
Masło utrzeć mikserem na puszysto. Nadal ucierając, partiami dodawać zimny budyń.
Masa orzechowa:
Masło z cukrem i miodem umieścić w rondelku i gotować do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Następnie dodać posiekane orzechy, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę pogotować.
Masa orzechowa:
Masło z cukrem i miodem umieścić w rondelku i gotować do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Następnie dodać posiekane orzechy, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę pogotować.
Ciepłą masę orzechową wylewamy na jeden upieczony blat ciasta (ciasto może być ciepłe) i odstawiamy aby ostygło.
Przełożenie:
Do blaszki wkładamy pierwszy blat ciasta i smarujemy go masą kajmakową. Ja masy kajmakowej nie ucieram z masłem, ani jej nie miksuje. Masę na ciasto wykładam bezpośrednio z puszki.
Na masę układamy drugi blat ciasta - leciutko dociskając, na ciasto wykładamy masę budyniową i przykrywamy trzecim blatem ciasta z orzechami, również delikatnie dociskając.
Ciasto przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na 2 a nawet 3 dni aby się "przegryzło".
Smacznego!!!
Do blaszki wkładamy pierwszy blat ciasta i smarujemy go masą kajmakową. Ja masy kajmakowej nie ucieram z masłem, ani jej nie miksuje. Masę na ciasto wykładam bezpośrednio z puszki.
Na masę układamy drugi blat ciasta - leciutko dociskając, na ciasto wykładamy masę budyniową i przykrywamy trzecim blatem ciasta z orzechami, również delikatnie dociskając.
Ciasto przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na 2 a nawet 3 dni aby się "przegryzło".
Smacznego!!!
tak pysznie o nim piszesz.. :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały smak! Zrobiłam na Wielkanoc i wszystkich zachwycił! POLECAM :)
OdpowiedzUsuń