To taki kombinowany serniczek na bazie gęstego jogurtu bałkańskiego. A cała reszta składników to poprostu resztki w lodówce, które trzeba było jakoś słodko zagospodarować :) Kajmak, herbatniki, masło i jajka... ot! cała filozofia tego serniczka. Łatwiej i szybciej się nie da. A w smaku... fajnie kremowy, karmelowy i uzależniający :)
Składniki:
- 500 g gęstego jogurtu bałkańskiego
- 1/2 kostki masła
- 1/2 puszki gotowej masy krówkowej
- 5 jaj
- 1 łyżka cukru
- paczka herbatników typu "petit"
Przygotowanie:
Masło utrzeć mikserem na puszysto. Cały czas miksując dodawać kolejno masę krówkową, żółtka jaj i jogurt bałkański. Całość dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno z łyżką cukru (dodatek cukru spowoduje, że białka będą bardzo sztywne) i dodać do masy serowo-krówkowej. Całość wymieszać przy pomocy szpatułki. Masa będzie dość rzadka.
Białka ubić na sztywno z łyżką cukru (dodatek cukru spowoduje, że białka będą bardzo sztywne) i dodać do masy serowo-krówkowej. Całość wymieszać przy pomocy szpatułki. Masa będzie dość rzadka.
Brytfankę o wymiarach 18cm x 25cm wysmarować masłem, ale odrobinę grubiej niż zazwyczaj i wyłożyć herbatnikami - chodzi o to, żeby herbatniki przykleiły się do spodu blaszki - w przeciwnym razie, po wlaniu masy herbatniki wypłyną do góry. Ale nawet jeśli tak się stanie (a mi się przydarzyło) to się tym nie przejmować :)
Na herbatniki delikatnie wylać masę serowo - krówkową.
Piec w temp. 170 st.C przez około 30-40min.
Piec w temp. 170 st.C przez około 30-40min.
Wierzch ciasta polałam gęstą śmietaną 18% wymieszaną z cukrem pudrem.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz