Tort piekłam na Boże Narodzenie.. tak tak właśnie na Boże Narodzenie i kompletnie zapomniałam go opublikować:)
Ale dzisiaj nadrabiam zaległości, bo przecież lepiej późno niż wcale, a i na święta Wielkanocne również go polecam, bo jest wspaniały!! Chyba najpyszniejszy z tortów jakie jadłam. Może troszkę z nim roboty ale tylko troszkę i w każdym bądź razie warty poświecenia, bo jest naprawdę niesamowity! Delikatne orzechowe ciasto, rewelacyjna masa budyniowo-maślaną i bita śmietana z pyszniutkimi kawałeczkami chrupiącego karmelu. Wyśmienita i kusząca kombinacja :)
Składniki na 1 orzechowy biszkopt (należy upiec 3):
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
Składniki na masę budyniowo-maślaną:
- 10 żółtek
- 10 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- duży cukier waniliowy (32 g)
- 350 ml mleka
- 170 g masła
Składniki na masę śmietanową:
- 350 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki cukru
Składniki na karmel:
- 200 g cukru
Dodatkowo:
- 120 g podpieczonych i posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Orzechowy biszkopt:
Białka
ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Teraz powoli wsypać mąkę i
orzechy, delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem
tortownicy o średnicy 25 cm. Piec
około 15-20 minut w temperaturze 170ºC.
Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim. Każdy ostudzić.
Masa budyniowo-maślana:
W rondelku zmiksować żółtka, cukier, mąkę i mleko. Następnie całość zagotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gotowy budyń ostudzić (najlepiej przykrywając folią, aby nie utworzył
się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo
dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując.
Masa śmietanowa:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno a pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru, ubić.
Orzechy podpiec w piekarniku do zrumienienia i posiekać na małe kawałki.
Karmel:
200 g cukru rozpuścić na patelni. Poczekać aż zrobi się karmel. Należy pamiętać aby karmelu nie mieszać łyżką. Dla ułatwienia można delikatnie obracać/potrząsać patelnią. Gotowy karmel wylać na papier do pieczenia,
rozsmarować. Zostawić do ostygnięcia, a kiedy stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (ja robiłam to przy pomocy wałka),
uważając aby nie rozdrobnić karmelu na proszek.
Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.
Wykonanie:
W tortownicy ułożyć 1 blat biszkoptu. Na biszkopt wyłożyć część masy budyniowej a następnie część masy śmietanowej. Następnie kolejny blat, masa budyniowa, śmietanowa... itd., kończąc na bitej
śmietanie. Odrobinę masy budyniowej można zostawić do posmarowania boków tortu. Tort dobrze schłodzić w lodówce.
Smacznego!! :-)
Wygląda wspaniale! Ja długo zwlekałam z jego zrobieniem, ale piekę go teraz na urodziny mojej Mamy!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
No ja bardzo polecam ten torcik bo jest przewspaniały i warty spędzenia odrobinę dłużej czasu w kuchni:) A zresztą przeciez dla mamy WSZYSTKO!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i z niecierpliwością czekam na publikację Twojego torta egipskiego:)
Tort wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńTym bardziej, że jest z delikatnej bezy, a nie cięzkiego ciasta :)