niedziela, 3 kwietnia 2011

Tort Egipski


Tort piekłam na Boże Narodzenie.. tak tak właśnie na Boże Narodzenie i kompletnie zapomniałam go opublikować:) 
Ale dzisiaj nadrabiam zaległości, bo przecież lepiej późno niż wcale, a i na święta Wielkanocne również go polecam, bo jest wspaniały!!  Chyba najpyszniejszy z tortów jakie jadłam. Może troszkę z nim roboty ale tylko troszkę i w każdym bądź razie warty poświecenia, bo jest naprawdę niesamowity! Delikatne orzechowe ciasto, rewelacyjna masa budyniowo-maślaną i bita śmietana z pyszniutkimi kawałeczkami chrupiącego karmelu. Wyśmienita i kusząca kombinacja :)




Składniki na 1 orzechowy biszkopt (należy upiec 3):
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych

Składniki na masę budyniowo-maślaną:
  • 10 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • duży cukier waniliowy (32 g)
  • 350 ml mleka
  • 170 g masła

Składniki na masę śmietanową:
  •  350 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 łyżki cukru

Składniki na karmel:
  • 200 g cukru

Dodatkowo:
  • 120 g podpieczonych i posiekanych orzechów laskowych 




Przygotowanie:

Orzechowy biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Teraz powoli wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. 
Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 25 cm. Piec około 15-20 minut  w temperaturze 170ºC.
Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim. Każdy ostudzić.

Masa budyniowo-maślana:
W rondelku zmiksować żółtka, cukier, mąkę i mleko. Następnie całość zagotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gotowy budyń ostudzić (najlepiej przykrywając folią, aby nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując.

Masa śmietanowa:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno a pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru, ubić.
 
Orzechy podpiec w piekarniku do zrumienienia i posiekać na małe kawałki.
 
Karmel:
200 g cukru rozpuścić na patelni. Poczekać aż zrobi się karmel. Należy pamiętać aby karmelu nie mieszać łyżką. Dla ułatwienia można delikatnie obracać/potrząsać patelnią. Gotowy karmel wylać na papier do pieczenia, rozsmarować. Zostawić do ostygnięcia, a kiedy stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (ja robiłam to przy pomocy wałka), uważając aby nie rozdrobnić karmelu na proszek.

Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.




Wykonanie:
 W tortownicy ułożyć 1 blat biszkoptu. Na biszkopt wyłożyć część masy budyniowej a następnie część masy śmietanowej. Następnie kolejny blat, masa budyniowa, śmietanowa... itd., kończąc na bitej śmietanie. Odrobinę masy budyniowej można zostawić do posmarowania boków tortu. Tort dobrze schłodzić w lodówce.

Smacznego!! :-) 


3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! Ja długo zwlekałam z jego zrobieniem, ale piekę go teraz na urodziny mojej Mamy!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No ja bardzo polecam ten torcik bo jest przewspaniały i warty spędzenia odrobinę dłużej czasu w kuchni:) A zresztą przeciez dla mamy WSZYSTKO!:)
    Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na publikację Twojego torta egipskiego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort wygląda wspaniale :)
    Tym bardziej, że jest z delikatnej bezy, a nie cięzkiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń