niedziela, 26 września 2010

Sernik z jabłkami


Sernik i jabłka??? Hmm... no nie wiem... jakoś długo nie przekonywał mnie ten przepis, aż do czasu kiedy w końcu zdecydowałam się go upiec.  I co???
No i przepadło bo serniczek jest genialny!! Połączenie słodkiego twarogu i kwaskowatych jabłek jest po prostu  idealne! 
I zapewniam: ser i jabłka jak najbardziej :-) A w smaku... delikatny, kremowy... z nutką szarlotki. Dodatkowo upiekłam go na pysznie orzechowym spodzie a wierzch polałam domowej roboty ekspresową polewą toffi. Ciacho smakuje niewiarygodnie :-) I najpiękniejsze jest to, że jego przygotowanie zajmuje kilka chwil :-)


















 Składniki na spód:
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka zmielonych herbatników
  • 70 g masła

Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka cukru pudru (dodatkowo)
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g masła
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka budyniu waniliowego

Warstwa jabłkowa:
  • 5 średnich jabłek (ja dałam papierówki)
  • 1- 2 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego

Składniki na polewę toffi:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego
  • 4 łyżki mleka



Przygotowanie:
Spód orzechowy:
Zmielone orzechy i ciasteczka (najprościej zmielić je przy pomocy blendera) dokładnie mieszamy z roztopionym masłem. Masą wylepiamy spód tortownicy (25 cm) i starannie dociskamy.

Warstwa jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem trzcinowym. Można skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na orzechowy spód. Całość wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
Żółtka dokładnie ucieramy z 1 szkl. cukru pudru i cukrem waniliowym. Następnie partiami dodajemy masło, śmietanę oraz budyń. Dalej ucierając dodawać po trochu twarogu. Wszystko ma stworzyć aksamitną i gładką masę. Białka ubić. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru i dalej ubijać na sztywno (dodatek cukru spowoduje, że piana będzie bardziej sztywna). Teraz białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
Masę wylewamy na orzechowy spód wyłożony jabłkami.
Piec w 180 st.C przez około 50 min.

Polewa toffi:
Masło razem z cukrem roztopić w rondelku. Kiedy wszystko ładnie się rozpuści dodać mleko 
i podgrzewać jeszcze chwilę do momentu powstania toffi. Gotową polewą polewamy przestudzony sernik i wstawiamy do lodówki.




Serniczek najsmaczniejszy następnego dnia.

SMACZNEGO!!

 

1 komentarz:

  1. O rany, ale kusisz! Sernik, szarlotka i toffi w jednym? Mmmm...

    OdpowiedzUsuń