Krem kinder bueno - w smaku no prawie jak nadzienie oryginalnych batoników, ale również smaczny. Ważne jednak aby do jego przygotowania użyć naprawdę dobrej jakości masła. A sam krem ma wiele zastosowań: do smarowania bułeczek, naleśników, przekładania wafli bądź herbatników - ja jednak jestem zwolenniczką stosowania tego typu kremów do ciast i babeczek.
Składniki:
- 100 g orzechów laskowych
- 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki zwykłego mleka 3,2 %
- 1/2 laki wanilii
- 1 kostka dobrej jakości niesolonego masła
- 3-4 łyżki miodu wielokwiatowego
Przygotowanie:
W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić kostkę masła, dodać do
niej ziarenka wanilii i całość dokładnie wymieszać. Orzechy zmielić w blenderze (ale tak niedokładnie), przesypać do miski, zalać ciepłym,
waniliowym masłem i na wolnych obrotach zmiksować na gładką masę.
Następnie dodać świeże mleko oraz miód. Teraz do masy powoli wsypywać mleko w
proszku, cały czas mieszając. Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą, gotowy krem przelać do słoiczków i włożyć do lodówki.
Banalny i pewnie przepyszny-zrobię!
OdpowiedzUsuń