wtorek, 13 lipca 2010

Morele z płatkami migdałowymi pod kokosową bezą


Ciasto wg przepisu Rachel (po Nigelli Lawson moje drugie guru kulinarne), z moimi małymi modyfikacjami w postaci wiórek kokosowych, płatków migdałowych oraz polewy krówkowej. Genialny i expresowy przepis. Powiem tylko: smakuje niesamowicie, pysznie morelowo i cudownie kokosowo! To cudowne ciacho to prawdziwa rozkosz i poezja smaku... ja się znowu zakochałam :-)
Proporcje podaje na blaszkę-keksówkę.


Składniki:
  • 8 moreli
  • 8 łyżek cukru
  • 5 białek
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 50 g masła
  • 1 łyżka octu

Składniki na polewę krówkową:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła



Przygotowanie:
Morele obrać ze skórki, podzielić na połówki i wyciągnąć pestki. Owocami ściśle wyłożyć dno brytfanki (morele układać brzuszkami do góry), posypać 3 łyżkami cukru i podlać 2 łyżkami wody. Foremkę przykryć folią aluminiową i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut (chodzi o to aby owoce zmiękły i puściły sok).

W między czasie ubić białka na sztywno. Dodać 5 łyżek cukru, łyżkę octu i dalej ubijać do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Masło rozpuścić w rondelku i przestudzone powoli wlewać do piany z białek, dodać również wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie przemieszać łyżką (nie miksować, gdyż piana opadnie).

Morele wyciągamy z piekarnika, odkrywamy folię, owoce posypujemy płatkami migdałowymi i na płatki wykładamy ubitą pianę. Wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy (już bez folii) około 15 - 20 minut.

Polewa:
Cukier oraz mleko gotujemy na małym ogniu w rondelku z grubym dnem przez około 15-20 minut, dość często mieszając. Trzeba uważać aby polewa się nie przypaliła. Gotowa polewa powinna mieć lekko złoty kolor i konsystencję polewy czekoladowej. Teraz garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy. 
Ciasto polewamy jeszcze ciepłą polewą.



Smacznego :-)

                                                       

2 komentarze: