sobota, 10 lipca 2010

Torcik bananowy


Torcik upiekłam przy okazji weekendu i... nadmiaru dojrzałych bananów na zbyciu :-) A że w kuchni zawsze mam "żelazny" zapas herbatników, budyni i kremówki w razie "w", więc pomysł na torcik powstał w trymiga. Do tego upiekłam naprawdę expresowy biszkopt i zrobiłam błyskawiczną polewę czekoladową.
Podsumowując powiem tylko, że torcik jest pysznie słodki, cudownie bananowy, aksamitnie budyniowy, a całość wykończona puszystą bitą śmietaną i kilkoma "kapkami" polewy czekoladowej tworzy istnie królewski tort :-) Trochę coś jak bananowa wersja 3bita, którego uwielbia chyba każdy :-D 
Torcik robiłam na tortownicy o średnicy 24 cm.




Składniki na biszkopt:
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy (16g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:
  • 1 budyń śmietankowy na 0,75 l mleka
  • 500 ml mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki cukru

Składniki na masę bananową:
  • 4 duże banany
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 kostki masła 
  • kropla olejku waniliowego

Składniki na bitą śmietanę:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie śnieżki

Składniki na polewę czekoladową:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:
  • herbatniki typu Petit




Przygotowanie:

Biszkopt: 
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Następnie nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać ale już łyżką (nie miksujemy, gdyż masa opadnie). 
Masę delikatnie wylewamy na tortownicę wysmarowaną masłem i wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy na rumiano około 15-20 min. w 180 st C. 

Masa budyniowa:
Budyń ugotować w 500 ml mleka z dodatkiem dwóch łyżek cukru. Odstawić do ostygnięcia. Masło ubić mikserem w osobnym naczyniu i nie przerywając miksowania partiami dodawać ostudzony budyń.

Masa bananowa:
Banany zetrzeć na tarce o grubych oczkach, włożyć do rondelka, dodać resztę składników i smażyć przez około 15-20 min dość często mieszając. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstego karmelu.

Bita śmietana:
Śmietanę 30% ubić na sztywno razem z proszkiem od śnieżki.

Polewa czekoladowa:
Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku z grubym dnem i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż polewa zgęstnieje.

Herbatniki:
Trzeba je odpowiednio przyciąć do okrągłych kształtów tortownicy. Najlepiej zrobić to za pomocą małego nożyka o gładkim ostrzu.

Torcik przekładamy w następujący sposób: biszkopt - masa budyniowa - herbatniki - masa bananowa  (ciepła) - herbatniki - bita śmietana - polewa czekoladowa.

Torcik jest najsmaczniejszy następnego dnia, kiedy wszystkie warstwy torciku "się przegryzą".

Smacznego :-)

                                                                       

3 komentarze:

  1. A ktoś może coś napisać czy aby napewno wychodzi?? wiem to glupie pytanie,ale szukając nowych inspiracji przyznam się szczerze że przeważnie patrze najpierw na komentarze

    OdpowiedzUsuń