niedziela, 18 lipca 2010

Ciasto urodzinowe


Ciasto upiekłam z okazji moich już .... urodzin :-) Miało być w formie tortu, niestety tortownica okazała się zbyt mała w stosunku do ilości przewidywanych gości :-) To ciacho to mix moich trzech ulubionych wypieków, a mianowicie: sernika londyńskiego, bounty i wspaniałej pavlovej z malinami. Po prostu nie mogłam się zdecydować... więc zrobiłam 3 w 1. Wyszło genialnie, niebiańsko rozkoszne i może jest troszkę pracochłonne ale naprawdę WARTO!! Ciasto wręcz zniewala swoim smakiem! Goście byli zachwyceni :-)


















 Składniki na spód:
  • 150 g herbatników typu petit
  • 50 g rozpuszczonego masła

Składniki na warstwę sernikową:
  • 500 g kremowego śmietankowego twarożku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego

Składniki na warstwę bounty:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 cukier waniliowy (16g)

Składniki na białą polewę:
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 3 łyżki mleka w proszku

Składniki na bitą śmietanę:
  • 1 kubeczek śmietany kremówki
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Dodatkowo:
  • herbatniki typu petit lub gotowe bezy koktajlowe
  • mały słoiczek konfitury malinowej



Przygotowanie:

Warstwa herbatnikowa:
Ciasteczka zmielić lub rozgnieść (ja robię to w następujący sposób: herbatniki wkładam do dużego foliowego worka, zamykam i "wałkuje - rozgniatam" przy pomocy wałka do ciasta). Pokruszone ciasteczka wysypać do miski, dodać roztopione masło i wyrobić. Ciasteczkową masą wyłożyć spód brytfanki i  dokładnie ubić przy pomocy rąk. Spód chłodzimy w lodówc do momentu przygotowania masy serowej.

Warstwa serowa:
Ser ubić mikserem na puszysto, dodawać po kolei cukier, jajka, żółtko, aromat śmietankowy i ubijać aż składniki ładnie się połączą. Uwaga - masa będzię bardzo rzadka.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Brytfankę z warstwą herbatnikową należy szczelnie owinąć folia aluminiową i umieścić w większej formie. Teraz do formy ze spodem herbatnikowym wlewamy masę serową, a do większej formy wlewamy gorącą wodę, mniej więcej do 1/2 wysokości formy z masą serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy 50-60 min. 

Uwaga: ten typ sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Powierzchnia sernika po upieczeniu powinna być ścięta ale środek sernika zawsze pozostaje wilgotny. 
Po upieczeniu sernik przestudzić.

Warstwa bounty:
Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować w rondelku. Dodać kokos i gotować jeszcze około 15 min do zgęstnienia masy (od czasu do czasu mieszając łyżką). Na koniec dodać masło i dokładnie mieszać, aż masło całkowicie się rozpuści. 
Gotową masę kokosową przestudzić i wyłożyć na zimną masę sernikową.

Biała polewa czekoladowa:
Masło roztopić w rondelku, dodać śmietanę, cukier, cukier waniliowy oraz mleko w proszku. Wszystko zagotować. Jeśli polewa jest zbyt gęsta można dolać 1-3 łyżki zwykłego mleka. Ciepłą polewę rozsmarowujemy na masie kokosowej.
P.S. Oczywiście można po prostu rozpuścić w kąpieli wodnej tabliczkę białej czekolady z dodatkiem 50 g masła. Ja natomiast wolałam trochę pokombinować z domową wersja tej polewy.

Warstwa herbatnikowa:
Na jeszcze ciepłej polewie układamy warstwe z całych (już nie mielimy) herbatników lub jak kto woli bezy koktajlowe.

Warstwa śmietanowa:
Kremówkę wlewamy do miski, dosypujemy proszek od śnieżki i ubijamy na sztywno. Teraz dodajemy płatki migdałowe, delikatnie łączymy z ubita śmietana przy pomocy łyżki i wykładamy na herbatniki.

Konfiturę malinową podgrzać w rondelku i przy pomocy łyżki wylewać na masę śmietanową tworząc esy-floresy.




Ciasto chłodzimy w lodówce cała noc. Najlepsze jest następnego dnia :-)

Smacznego!!


8 komentarzy:

  1. Przede wszystkim Kochana spieszę złożyć Ci życzenia. Spełnienia marzeń, zdróweczka i pogody ducha Ci życzę. Buźka !

    Ciasto musi być pyszne. Te 3 ciasta uwielbiam więc to ciacho jest właśnie dla mnie :)

    Pozdrawiam Cię serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku ślicznie dziękuje za życzenia i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne to ciasto !!! Wygląda tak apetycznie. U mnie zniknęłoby w ciągu chwili więc... muszę je upiec koniecznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. napiszę czy mi wyszło;) właśnie skończyłam robić - jutro urodziny taty'-)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj miałam napisać i zapomniałam.... ciasto rewelka!!! ze stołu poszło szybciej niż tort urodzinowy! myk!! następnym razem zrobię je w OKRĄGŁEJ BLASZCE i będzie jak torcik!
    cala rodzinka zachwycona i mianowano mnie nową królową blaszki;D Dzięki za przepis;D

    OdpowiedzUsuń
  6. jejku nie spodziewałam się, że ciasto aż tak będzie smakowało :) bardzo się cieszę i zachęcam do dalszych wypieków!:) p.s. ostatnio nieco zmodyfikowałam ciasto, a mianowicie drugą (górną) warstwę herbatników zastąpiłam bezami koktajlowymi (gotowe kupiłam w tesco). ciasto wyszło naprawdę niesamowite i chyba jeszcze smaczniejsze niż w pierwotnej wersji:) pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. hej to znowu ja (anonim - monika) dzisiaj robię to ciasto znowu ;-) tym razem jak napisałam wczesniej będzie pełniło funkcje torta, zrobię je w okragłej blasze i udekoruję całość jasnym kremem tortowym;D już się nie mogę doczekac !!!

    i już trzem osobom rozdałam przepis MEGA!!!
    ;-)

    OdpowiedzUsuń