piątek, 11 czerwca 2010

Sos truskawkowy


Kolejny, tym razem owocowy dodatek nie tylko do ciast i deserów... idealny również do słodkich naleśników, placuszków, knedli czy pierożków z twarożkowo-waniliowym nadzieniem. Sos truskawkowy jest uwielbiany zwłaszcza przez dzieci i mężczyzn:-) Jest aksamitny, extremalnie truskawkowy, bajecznie słodki, rozkosznie rozpływa się w ustach...  Polecam, polecam i jeszcze raz polecam :-)



  
Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 200 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:
Truskawki myjemy, wkładamy do rondelka o grubym dnie i gotujemy na wolnym ogniu (uważając aby się nie przypaliły), aż do uzyskania w miarę jednolitej "papki". Następnie przecieramy przez drobne sito, dodajemy cukier i gotujemy (dość często mieszając), aż sos uzyska gęstość śmietany - mi zajęło to około 20min. Teraz dolewamy śmietankę kremówkę oraz sok z cytryny, gotujemy jeszcze przez 5 min i gotowe. Sos przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.


2 komentarze:

  1. Mm. Pycha :)
    Kocham naleśniki i placki z sosami, więc jak będzie sezon na truskawki, to na bank zrobię ten sosik. + b. dobre zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę idzie się od niego uzależnić:) i te wszystkie sklepowe sosy mogą się schować! :-)

      Usuń