poniedziałek, 14 czerwca 2010

Panna Cotta waniliowa


Wspaniały włoski deser na bazie śmietanki kremówki, wymarzony na letnie dni. Lekki, delikatny, kremowy i aksamitny w smaku... wszystko to sprawia, że nie można mu się oprzeć. A co najważniejsze - jego wykonanie jest naprawdę banalne. Panna Cotta pysznie komponuje się z sosem toffi ale polecam również wersje z ciepłym sosem owocowym oraz świeżymi owocami. Zresztą jak kto woli :-)




Składniki:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki żelatyny



Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewamy w rondelku na średnim ogniu ( uważając aby jej nie zagotować) i rozpuszczamy w niej cukier oraz cukier waniliowy. W drugim rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę. Teraz do mleka dodajemy śmietankę, całość dokładnie mieszamy a następnie przelewamy do miseczek bądź foremek. Odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki - najlepiej na 12 godzin aby masa stężała. Mniam!!


2 komentarze:

  1. I jeszcze pyszniej smakuje:) Naprawdę polecam! I pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń