środa, 9 czerwca 2010

Sos toffi


Znacie kogoś kto by nie lubił sosu toffi?? Ja nie znam :-) Jest to najsmaczniejszy dodatek do ciast i deserów. Już nie wspomnę o lodach zatopionych w tej rozkosznej polewie czy też bezy polanej toffi albo połączeniu orzechów włoskich z jeszcze ciepłą polewą toffi... Jedno jest pewne: wszystko to nabiera wtedy niezwykłego smaku. W każdym bądź razie u mnie nigdy nie brakuje tego przewspaniałego, złoto-brązowego sosu... oj nie pozwoliłabym na to! Sos toffi jest gęsty, gładki i wprost rozpływa się w ustach, a smakuje mmm... niebo w gębie :-) A co najważniejsze - jest naprawdę prosty w wykonaniu.




Składniki:
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g brązowego cukru (najlepiej muscovado)
  • 50 g masełka śmietankowego
  • szczypta soli


    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki wkładamy do rondelka o grubym dnie. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz i nie przerywając mieszania podgrzewamy, aż wszystkie składniki ładnie się połączą i masa zgęstnieje (około 5 min). Ciepłym sosem polewamy ciasta i desery bądź przelewamy do słoiczka, zakręcamy i o ile to w ogóle możliwe - zostawiamy "na potem" :)  Sos toffi najlepiej przechowywać w lodówce.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz