środa, 2 czerwca 2010

Masło czekoladowe


Powiem tylko: to kolejna cudowna słodycz, którą sami możemy wyczarować w kuchni.
Masełko jest megaczekoladowe, z kawałkami prażonych orzechów, delikatne, kremowe, mmm... rozpływające się w ustach... zresztą o czekoladzie można by pisać bez końca.




Składniki:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 60 g orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g masła - koniecznie śmietankowe

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Orzechy ułożyć na blaszce, wstawić do piekarnika i uprażyć na rumiano (około 5 minut). Uważać żeby się nie spaliły. Gdy ostygną zmielić w blenderze.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Teraz naczynie z masą czekoladową wyciągamy z wody i powoli wlewamy skondensowane mleko dokładnie mieszając. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy i całość raz jeszcze dokładnie mieszamy. Powstałe masełko czekoladowe przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę aby masa lekko stwardniała.

P.S. Oczywiście nie mogłam się oprzeć i przyrządziłam masełko czekoladowe w dwóch wersjach: z orzechami laskowymi i włoskimi.  I muszę przyznać, że wersja "włoska" okazała się o wiele smaczniejsza. Naprawdę POLECAM :-)


2 komentarze:

  1. Super przepis właśnie zrobiłem to masło jednak "w trzeciej wersji", ponieważ zamist wspomnianych orzechów włoskich albo laskowych dodałem orzeszki ziemne:)

    OdpowiedzUsuń