sobota, 12 czerwca 2010

Masło bananowe


Tym razem pokusiłam się na masełko bananowe. Może nie prezentuje się zbyt apetycznie, ale jak smakuje!!! Jest pysznie bananowe, pachnące wanilią i rodzynkami z nutką cynamonu, maślane, słodkie... istne szaleństwo bananowe! Rewelacyjne w połączeniu z ciasteczkami (polecam owsiane), lodami (przede wszystkim), nie wspominając że najwięcej przyjemności sprawia wyjadanie go łyżeczką prosto ze słoiczka.




Składniki:
  • 4 dojrzałe banany
  • 1/2 kostki masła
  • 1 duży cukier waniliowy (32g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść sparzonych rodzynek
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie:
Banany zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuścić na patelni, dodać banany, cynamon, kardamon, sok z cytryny i cukier. Wszystko przesmażyć do uzyskania jednolitej papki - około 10 minut. Następnie dodać sparzone  rodzynki, wymieszać i smażyć jeszcze około minutki. Gotowe masełko przelać najlepiej do słoiczka i zostawić do ostygnięcia.  Pałaszować na zimno :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz