czwartek, 24 czerwca 2010

Słonecznikowe ciasteczka


I przyszedł czas na zapomniane ciasteczka ze słonecznikiem. Przepis wiekowy ale jakże wspaniały! Ciasteczka są wspaniale kruche i smakowicie chrupiące... a ile argumentów za nimi przemawia... no bo niby dietetyczne i zdrowe, bo słonecznik i błonnik i witaminy w dodatku... w każdym bądź razie każda wymówka jest dobra :-) Ale uwaga chrupie je się tak pysznie, że uzależniają i nie sposób poprzestać na jednym. Za każdym chrupnięciem ciasteczka smakują cudowniej i jednym słowem idzie się wchrupać na dobre!




Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 duży cukier waniliowy (32g)
  • 1 żółtko

Składniki na wierzch:
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 100-150 g łuskanego słonecznika 



Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i dobrze schłodzić  (najlepiej w zamrażarce około 30minut). Następnie z ciasta formujemy kuleczki (wielkości dużego orzecha włoskiego) i układamy w dość dużych odstępach na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz każdą kuleczkę spłaszczamy ręką "na placek" o grubości 0,5 cm.

Czas na karmel: cukier, miód, masło i śmietankę rozgrzać w garnuszku. Gotować do momentu aż masa zacznie się karmelizowac (5-10  minut), następnie dodać słonecznik i wszystko dobrze wymieszać. Gotowy karmel nakładać kolejno na ciastka - najlepiej przy pomocy łyżki i dodatkowo delikatnie wgniatać masę w ciastka.
Ciasteczka pieczemy w 180 st C na rumiano (przez 10-15 minut).

P.S. Zaraz po upieczeniu ciastka są miękkie, lecz kiedy ostygną stają się twarde i fantastycznie chrupiące.


2 komentarze:

  1. Apetyczne słodkości u Ciebie. Te ciasteczka bardzo mi się podobają i na pewno są przepyszne;))

    OdpowiedzUsuń
  2. W zanadrzu mam jeszcze przepisy na ciasteczka z przeróżnymi nasionkami. Na pewno pojawią się jeszcze owsiane:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń