sobota, 30 kwietnia 2011

Sernik z chałwą





Wyborny   serniczek...  Cudowne  połączenie  sernika  i  chałwy! 
Z pewnością zasmakuje każdemu, a zwłaszcza miłośnikom chałwy:) Serniczek jest słodki, niesamowicie pachnący i aksamitnie rozpływający się w ustach. A piekłam go na Święta Wielkanocne i co tu dużo mówić...jest pyszny!!




Składniki na spód:
  • herbatniki typu "Petit"

Składniki na masę serowo - chałwową:
  • 1 kg kremowego twarogu do serników
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 5 jaj (osobno białka i żółtka)
  • 3/4  szklanki cukru
  • 300 g pokruszonej chałwy waniliowej (ja dałam marmurkową)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olejek waniliowy

Składniki na polewę chałwową:
  • 150 g chałwy
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 3 - 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych




Przygotowanie:

Prostokątną formę o tradycyjnych wymiarach wysmarować masłem i wyłożyć herbatnikami.

Masa serowo - chałwowa:
Twaróg z cukrem ubić mikserem. Dodawać kolejno żółtka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, olejek waniliowy i całość dokładnie zmiksować. Teraz wsypać pokruszona chałwę i wmieszać ją w masę przy pomocy szpatułki. Na koniec ubić białka na sztywno i delikatnie połączyć z masą serowo-chałwową również przy pomocy szpatułki.Gotową masę przelać na herbatnikowy spód, wyrównać.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej - na najniższej półce w piekarniku postawić dużą blachę wypełnioną gorącą wodą. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. 
Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę, następnie wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. 

Polewa chałwowa:
Chałwę drobno pokruszyć i wsypać do rondelka z grubym dnem. Dodać kremówkę i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Chałwa pod wpływem ciepła powinna dokładnie  się rozpuścić. Podgrzewać chwilę, aby polewa zgęstniała. Gotową polewę wylać na sernik i dodatkowo posypać delikatnie uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO :-)


4 komentarze:

  1. Jesteś niemożliwa - tak kusisz tym sernikiem, że muszę upiec i tyle! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik i chałwa to dwa cudowne smaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanko:) czy śmietana ma być ubita w chwili dodawania do sernika?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. śmietany nie ubijamy, dodajemy ją w płynnym stanie. jeśli nie masz śmietanki możesz dodać zwykle mleko 3,2% ale nie ukrywam, że ze śmietanką sernik jest dużo smaczniejszy :) pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń