niedziela, 10 kwietnia 2011

Tarta mleczna

 



Delikatne, lekkie i bardzo wilgotne ciasto w smaku przypominające lekko karmelowy sernik. Ciasto jest naprawdę pyszne i bardzo ciekawe w smaku a jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 min. Polecam go wszystkim kulinarnym leniuszkom :-)


Składniki:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 6 jajek
  • biszkopty szampanki 


Przygotowanie:

Małą formę do ciasta o wymiarach 18 x 25 cm wyłożyć biszkoptami. 
* Można również użyć tortownicy o średnicy 25 cm ale należy ją bardzo dobrze zabezpieczyć folią aluminiową, aby masa nie wypłynęła od spodu. Dlatego prościej jest użyć po prostu małej, prostokątnej  brytfanki :-)

Mleko skondensowane słodzone i niesłodzone oraz 6 żółtek zmiksować.  Osobno ubić białka na sztywno i delikatnie połączyć z masą mleczno - żółtkową  (masa jest dość rzadka). 
Gotową masę delikatnie wylać na biszkopty - uwaga biszkopty mogą podejść do góry ale nie należy się tym przejmować :)

Ciasto pieczemy w 180 st.C przez około 50 minut, aż masa się zetnie i lekko zbrązowieje. Następnie ciasto studzimy i chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce.




SMACZNEGO!

1 komentarz: