niedziela, 17 kwietnia 2011

Ekspresowe Napoleonki





Dzisiaj eskpresowy przepis na wspaniałe Napoleonki. Dedykowany przede wszystkim dla tych, którzy nie mają czasu pichcić, albo zwyczajnie im się nie chce :) Przepis prosty, szybki i bez pieczenia. Jedyną rzeczą którą będziecie musieli sami (niestety) wykonać to ugotowanie masy :)  ale zajmuje to zaledwie 5 minut. To do dzieła... :-)


Składniki:
  • herbatniki typu "Petit"
  • biszkopty szampanki
  • cukier puder do posypania




Składniki na masę:
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

Masa:
Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na puszystą masę.
Przesianą mąkę wymieszać z 1 szklanką zimnego mleka i dodać do ubitych jajek.
Drugą szklankę mleka zagotować i na gotujące się mleko wlać wcześniej przygotowaną masę mleczno-mączno-jajeczną. Gotować stale mieszając, aż krem zgęstnieje. 
Na koniec dodać dwie łyżki masła i dokładnie wymieszać. 
Gotowy krem odstawić na 5 minut aby trochę przestygł (dobrze jest przykryć go folią spożywczą, aby nie utworzył sie kożuch).

Spód brytfanki o tradycyjnych wymiarach wyłożyć herbatnikami.
Na herbatniki wylać ciepły krem a na krem wyłożyć biszkopty.

Ciasto odstawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc aby masa dobrze stężała.




Smacznego!! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz