Wyborny   serniczek...  Cudowne  połączenie  sernika  i  chałwy! 
Z pewnością zasmakuje każdemu, a zwłaszcza miłośnikom chałwy:) Serniczek jest słodki, niesamowicie pachnący i aksamitnie rozpływający się w ustach. A piekłam go na Święta Wielkanocne i co tu dużo mówić...jest pyszny!!
Składniki na spód:
- herbatniki typu "Petit"
 
Składniki na masę serowo - chałwową:
- 1 kg kremowego twarogu do serników
 - 1 szklanka śmietany kremówki 30%
 - 5 jaj (osobno białka i żółtka)
 - 3/4 szklanki cukru
 - 300 g pokruszonej chałwy waniliowej (ja dałam marmurkową)
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - olejek waniliowy
 
Składniki na polewę chałwową:
- 150 g chałwy
 - 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
 - 3 - 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych
 
Przygotowanie:
Prostokątną formę o tradycyjnych wymiarach wysmarować masłem i wyłożyć herbatnikami.
Masa serowo - chałwowa:
Twaróg z cukrem ubić mikserem. Dodawać kolejno żółtka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, olejek waniliowy i całość dokładnie zmiksować. Teraz wsypać pokruszona chałwę i wmieszać ją w masę przy pomocy szpatułki. Na koniec ubić białka na sztywno i delikatnie połączyć z masą serowo-chałwową również przy pomocy szpatułki.Gotową masę przelać na herbatnikowy spód, wyrównać.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej - na
 najniższej półce w piekarniku postawić dużą blachę wypełnioną gorącą wodą. Na wyższej półce położyć formę z 
sernikiem. 
Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę, następnie wystudzić w 
lekko uchylonym piekarniku. 
Polewa chałwowa:
Chałwę drobno
 pokruszyć i wsypać do rondelka z grubym dnem. Dodać kremówkę i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Chałwa pod wpływem ciepła powinna dokładnie  się rozpuścić. Podgrzewać chwilę, aby polewa zgęstniała. Gotową polewę wylać na sernik i dodatkowo posypać delikatnie uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO :-)





Jesteś niemożliwa - tak kusisz tym sernikiem, że muszę upiec i tyle! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńsernik i chałwa to dwa cudowne smaki!
OdpowiedzUsuńMam pytanko:) czy śmietana ma być ubita w chwili dodawania do sernika?:)
OdpowiedzUsuńśmietany nie ubijamy, dodajemy ją w płynnym stanie. jeśli nie masz śmietanki możesz dodać zwykle mleko 3,2% ale nie ukrywam, że ze śmietanką sernik jest dużo smaczniejszy :) pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuń