niedziela, 22 sierpnia 2010

Ciasto z Princessą a'la Rafaello


Błyskawiczne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto na biszkoptowo - migdałowym spodzie, masą śmietanową z kawałeczkami wafelków Princessa, pysznie wykończone białą polewą domowej roboty :-) Muszę powiedzieć, że ciasto jest bardzo delikatne i ciekawe w smaku ale różni się od tradycyjnego Rafaello. Nazwałabym je raczej "ciastem wafelkowym" i pozostanę zwolenniczką tradycyjnego przepisu na Rafaello :-)


















 Składniki na biszkopt migdałowy:
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki zmielonych migdałów (ja kupiłam płatki migdałowe i je zmieliłam)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju (ja użyłam oliwy z orzechów migdałowych)

Poncz do nasączenia biszkoptu:
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 - 2 łyżeczki cukru

Składniki na masę:
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 3 duże wafelki Princessa o smaku kokosowym
  • 2 łyżki cukru pudru

Biała polewa:
  • 50 g masła śmietankowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo: 2 łyżki wiórek kokosowych





Przygotowanie:

Biszkopt: 
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku, oliwę i ubijać. Na koniec delikatnie wsypać zmielone migdały wraz z łyżką mąki ziemniaczanej i proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać - najlepiej łyżką (ewentualnie mikserem na najniższych obrotach). Masę biszkoptową wylać do brytfanki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec około 20-30 min w 180 st.C. Zostawić do ostygnięcia.

Poncz:
Składniki na poncz dokładnie wymieszać i nasączyć wystudzony biszkopt. 

Masa:
Wafelki pokruszyć lub pokroić w drobną kostkę. Śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać pokrojone wafelki, delikatnie wymieszać i wyłożyć na biszkopt.

Biała polewa:
Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w garnuszku i gotować przez chwilę do zgęstnienia masy. Ciepłą ale nie gorącą polewę wylewamy na ciasto. 
Posypać wiórkami kokosowymi.




SMACZNEGO!!

P.S. Do ciasta można użyć dowolnego, ulubionego smaku wafelków Princessa: czekoladowy, orzechowy, kokosowy...

2 komentarze:

  1. Ciekawy ten przepis. A zdjęcie potęguje moją ciekawość. Zapowiada się na super ciacho. A, że ja jestem łasuchem to chętnie je zrobię.

    Miłego dnia !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis baaarszo obszerny. Jak będe miała wolną sobote, to na pewno spróbuje. Zapraszam na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń