niedziela, 8 sierpnia 2010

Orzechowy mus budyniowy


Delikatny, rozkosznie kremowy mus orzechowy na bazie budyniu i śmietanki kremówki. Jego główną zaletą jest to, że robi go się naprawdę expresowo w dodatku jest banalny w przygotowaniu, a smakuje co najmniej luksusowo :-) 




Składniki:
  • 1 duży budyń orzechowy (na 0,75l) - lub inny ulubiony smak
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru




Przygotowanie:
Budyń z dwoma łyżkami cukru ugotować w dwóch szklankach mleka, zostawić do ostygnięcia (dobrze jest przykryć budyń folią spożywczą aby nie powstał kożuch). Zimny budyń zmiksować mikserem, następnie śmietanę kremówkę ubić i delikatnie połączyć z budyniem. 
Mus można dodatkowo polać polewą czekoladową i przyozdobić płatkami migdałowymi, mielonymi orzechami bądź innym ulubionym dodatkiem. Polecam również przed podaniem schłodzić mus około godziny w lodowce, aczkolwiek nie jest to koniecznie.

Życzę smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz