niedziela, 28 grudnia 2014

Sernik Ferrero Rocher



Mmmmm poezja smaku... prawdziwie luksusowa wersja sernika a'la Ferrero Rocher... kremowy, niesamowicie czekoladowo-orzechowy z dodatkiem pysznego karmelu - prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Sernik prezentuje się niezwykle elegancko i powiem śmiało, że to jeden z pyszniejszych serników jakie jadłam: mocno czekoladowy spód, warstwa wspaniale chrupiących orzechów laskowych w karmelu i cudownie rozpływająca się w ustach masa serowa z nutellą oblana aksamitną polewą czekoladową i oprószona starkowaną mleczną czekoladą oraz orzechami laskowymi. Niesamowita rozkosz...


 Składniki na spód:
  • 2 opakowania ciasteczek ( 2 x 160 g) o smaku czekoladowym - ja użyłam okrągłych ciasteczek firmy Solidarność
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g masła, roztopionego

Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu - może być wiaderkowy
  • 350 g nutelli (1 słoiczek)
  • 200 ml śmietany kremówki 36% 
  • 1 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 5 dużych jajek
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Orzechy w karmelu
  • 350 g cukru
  • 150 ml wody
  • 220 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • szklanka uprażonych orzechów laskowych

 Polewa czekoladowa:
  • 150 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 100 ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:
  • 8 kostek czekolady mlecznej - do oprószenia
  • 8-10 orzechów laskowych


 Przygotowanie:

Spód ciasteczkowy:
Ciastka oraz orzechy zmielić blenderem "na piasek". 
Dodać kakao oraz roztopione masło i dokładnie wymieszać do otrzymania ciasteczkowej masy o konsystencji mokrego piasku.
Dno prostokątnej formy o tradycyjnych wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczkową masę, wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.

Orzechy w karmelu:
Cukier, wodę i sól postawić na średnim ogniu. Gotować nie mieszając (ewentualnie poruszać rondelkiem) do uzyskania ciemnego karmelu (około 15 min.) Zdjąć z ognia. Kremówkę dokładnie wymieszać z kawą i mąkami do uzyskania jednolitej masy i dodać do karmelowego sosu. Ponownie doprowadzić do zagotowania (powinien powstać karmelowy budyń). Wsypać uprażone orzeszki, dokładnie wymieszać.
Masę wylać na ciasteczkowy spód y schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg oraz nutellę zmiksować do powstania gładkiej, jednolitej, bezgrudkowej masy. 
Następnie dodać cukier, budyń oraz aromat waniliowy - zmiksować. 
Na końcu dodać całe jaja i całość ponownie zmiksować ale tylko do połączenia składników - nie miksować zbyt długo, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Gotową masę serową wylać na warstwę orzechową, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 70 minut w kąpieli wodnej (formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do 1/2 wysokości formy z masą serową)
Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu - w razie konieczności piec chwilę dłużej. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.

Polewa czekoladowa:
Śmietanę kremówkę podgrzać w rondelku, zdjąć z palnika. Dodać połamaną mleczną czekoladę i dokładnie wymieszać do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego przestudzenia i zgęstnienia sosu.
Schłodzony sernik polać polewą czekoladową i oprószyć starkowaną czekoladą oraz starkowanymi orzechami laskowymi.


Smacznego!!!

* Przepis pochodzi z blogu Dorotki - z moimi modyfikacjami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz