poniedziałek, 8 grudnia 2014

Owsiane ciasteczka z bakaliami i cynamonem


Pyszniusieńkie, cudownie pachnące cynamonem ciasteczka owsiane z orzechami i bakaliami.
Ciasteczka są niemożliwie chrupiące, mocno uzależniające i oczywiście fantastycznie proste w przygotowaniu. A najwspanialsze w nich jest jest to, że ten rodzaj ciasteczek nigdy się nie znudzi, albowiem za każdym razem do ich wykonania możemy używać różnego rodzaju bakalii w przeróżnej kombinacji.  
A ciasteczka upieczone specjalnie z okazji Mikołajek :)



Składniki:
  • 2 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. orzechów włoskich
  • 1 szkl. suszonej żurawiny
  • 1 szkl. suszonych moreli
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 150 g masła
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 duże jajka


Przygotowanie:

1. Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni.
2. Żurawinę i suszone morele sparzyć. Morele pokroić na mniejsze kawałki.
3. Orzechy grubo posiekać.
4. Masło wraz z cukrem roztopić w dużym garnku. Zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane, orzechy, bakalie i  cynamon oraz jajka – dokładnie wymieszać.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Łyżką do lodów nabierać masę i wykładać na pergamin.

*Jeśli nie posiadamy łyżki do lodów - masę możemy nabierać za pomocą małej łyżeczki.

Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st.C. na rumiano - około 10-15 min. 
Po upieczeniu ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia aby stwardniały. 



Smacznego!!!! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz