czwartek, 23 czerwca 2011

Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowo - mleczno - śmietanowym


Przepis na to ciasto wynalazłam w bardzo popularnej gazecie z...  programem tv :) Wyglądało bardzo smakowicie i od razu wiedziałam, że będzie smakowało. Ciasto jest naprawdę cudowne!!!! Bardzo delikatny i nieziemsko puszysty, mięciutki czekoladowy biszkopt (pierwszy raz taki upiekłam) przełożony dżemem truskawkowym i przewspaniałym kremem budyniowo - mleczno - śmietanowym. Dla mnie to ciasto to mistrzostwo wśród ciast biszkoptowych :)




Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 budynie czekoladowe

Składniki na krem budyniowo - mleczno - śmietanowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1,5 szklanki mleka w proszku

 Dodatkowo:
  • 1/3 słoiczka dżemu truskawkowego

 Składniki na polewę czekoladową:
  • 1/3 kostki masła
  • 2 czubate łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżka kakao




Przygotowanie:

Czekoladowy biszkopt:
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. 
Dodać żółtka, zmiksować. Na koniec dodać proszek budyniowy, mąkę i całość delikatnie wymieszać łyżką lub delikatnie mikserem na najniższych obrotach. 
Masę biszkoptową przełożyć do prostokątnej brytfanki  o wymiarach 26 x 35cm. Piec w temp. 180 st.C przez około 30 min. Po upieczeniu biszkopt zostawić do ostygnięcia a następnie przekroić na trzy blaty.

Krem budyniowo - mleczno - maślany:
Budyń ugotować z cukrem waniliowym i ostudzić. Masło utrzeć na puszysto z cukrem pudrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu i śmietany. Na konieć wsypać mleko w proszku i dokładnie zmiksować.

Przełożenie:
Na pierwszy blat biszkoptu rozsmarować dżem truskawkowy, na dżem nałożyć warstwę kremu i przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę kremu i przykryć trzecim blatem. 

Polewa:
Składniki na polewę umieścić w rondelku i zagotować na wolnym ogniu do zgęstnienia. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową tworząc esy - floresy.
Ciasto wstawić do lodówki koniecznie na całą noc.
A najsmaczniejsze jest na trzeci dzień :)




SMACZNEGO!!!


6 komentarzy:

  1. Ta śmietana to kremówka czy zwykła? Jeśli kremówka to czy ubić ją wcześniej na sztywno?

    OdpowiedzUsuń
  2. Śmietana 18 % i jej nie ubijamy. Ale bez problemu może też być 12 % o ile liczymy kalorie :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciacho musi być pyszne :)! Lubię połączenie śmietanki i czekolady. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowałam i POLECAM!!!!!!!! ciasto jest przepyszne.
    Bardzo dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. upiekłam wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  6. Miło słyszeć/czytać:) że ciacho tak smakuje :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń