sobota, 11 czerwca 2011

Sernik z bounty





Ten serniczek piekłam już dwa razy i za każdym razem domownicy proszą o następny - tak im smakuje :)  A to w zasadzie tradycyjny przepis sernik, tyle że z dodatkiem mleka kokosowego, kawałeczków batoników bounty i prażonego kokosu. I chyba właśnie te dodatki czynią z niego wersję tak luksusową :) Serniczek jest wspaniale puszysty  z wyczuwalnym kokosowym akcentem, oblany polewą czekoladową z niesamowicie chrupiącymi wiórkami kokosowymi. Polecam zwłaszcza maniakom kokosu i wszystkiego co kokosowe :-)


Składniki na spód:
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Składniki na masę serową:
  • 1 kg zmielonego twarogu do wypieków (wiaderkowy)
  • 6 jaj (osobno białka i żółtka)
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • aromat waniliowy
  • 6 batoników bounty (12 mini batoników)

Składniki na polewę:
  • 1/3 kostki masła
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki mleka

Składniki na prażone wiórki kokosowe:
  • 4 - 5  łyżek wiórek kokosowych
  • 50 g masła




Przygotowanie:

Spód:
Herbatniki zmielić blenderem lub dokładnie pokruszyć (najlepiej przy pomocy wałka) i połączyć z roztopionym masłem. Masą ciasteczkową wylepić spód brytfanki i na czas przygotowania masy serowej wstawić do lodówki.

Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Następnie partiami dodawać zmielony twaróg za każdym razem dokładnie miksując. Dodać mleczko kokosowe, budyń i aromat waniliowy, zmiksować.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową - najlepiej przy pomocy szpatułki.
Batoniki pokroić w 0,5 cm plasterki i również przy pomocy szpatułki delikatnie wmieszać w masę serową. Całość wylać na ciasteczkowy spód.
Piec 60 min. w 180 st.C. Po upieczeniu sernik zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
Składniki na polewę włożyć do rondelka i gotować do zgęstnienia na małym ogniu (około 3min). Gotową polewą polać sernik tworząc esy - floresy.

Prażone wiórki kokosowe:
Masło roztopić na patelni, dodać wiórki i chwile smażyć do zezłocenia. Usmażone wiórki wyłożyć na polewę czekoladową.





Smacznego!! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz