Przepis na to ciasto wynalazłam w bardzo popularnej gazecie z...  programem tv :) Wyglądało bardzo smakowicie i od razu wiedziałam, że będzie smakowało. Ciasto jest naprawdę cudowne!!!! Bardzo delikatny i nieziemsko puszysty, mięciutki czekoladowy biszkopt (pierwszy raz taki upiekłam) przełożony dżemem truskawkowym i przewspaniałym kremem budyniowo - mleczno - śmietanowym. Dla mnie to ciasto to mistrzostwo wśród ciast biszkoptowych :) 
- 5 jaj
 - 1 szklanka cukru
 - 1 cukier waniliowy
 - 3/4 szklanki mąki tortowej
 - 2 budynie czekoladowe
 
Składniki na krem budyniowo - mleczno - śmietanowy
- 1 budyń waniliowy
 - 1,5 szklanki mleka
 - 1 cukier waniliowy
 - 3/4 kostki masła
 - 3/4 szklanki cukru pudru
 - 1 szklanka śmietany 18%
 - 1,5 szklanki mleka w proszku
 
Dodatkowo:
- 1/3 słoiczka dżemu truskawkowego
 
Składniki na polewę czekoladową:
- 1/3 kostki masła
 - 2 czubate łyżki cukru trzcinowego
 - 3 łyżki mleka
 - 1 płaska łyżka kakao
 
Przygotowanie:
Czekoladowy biszkopt:
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. 
Dodać żółtka, zmiksować. Na koniec dodać proszek budyniowy, mąkę i całość delikatnie wymieszać łyżką lub delikatnie mikserem na najniższych obrotach. 
Masę biszkoptową przełożyć do prostokątnej brytfanki  o wymiarach 26 x 35cm. Piec w temp. 180 st.C przez około 30 min. Po upieczeniu biszkopt zostawić do ostygnięcia a następnie przekroić na trzy blaty.
Krem budyniowo - mleczno - maślany:
Budyń ugotować z cukrem waniliowym i ostudzić. Masło utrzeć na puszysto z cukrem pudrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu i śmietany. Na konieć wsypać mleko w proszku i dokładnie zmiksować.
Przełożenie:
Na pierwszy blat biszkoptu rozsmarować dżem truskawkowy, na dżem nałożyć warstwę kremu i przykryć drugim blatem. Wyłożyć resztę kremu i przykryć trzecim blatem. 
Polewa:
Składniki na polewę umieścić w rondelku i zagotować na wolnym ogniu do zgęstnienia. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową tworząc esy - floresy.
Ciasto wstawić do lodówki koniecznie na całą noc.
A najsmaczniejsze jest na trzeci dzień :)
A najsmaczniejsze jest na trzeci dzień :)
SMACZNEGO!!!





Ta śmietana to kremówka czy zwykła? Jeśli kremówka to czy ubić ją wcześniej na sztywno?
OdpowiedzUsuńŚmietana 18 % i jej nie ubijamy. Ale bez problemu może też być 12 % o ile liczymy kalorie :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho musi być pyszne :)! Lubię połączenie śmietanki i czekolady. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam i POLECAM!!!!!!!! ciasto jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za przepis
upiekłam wspaniałe
OdpowiedzUsuńMiło słyszeć/czytać:) że ciacho tak smakuje :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń